"Незаконосъобразните" заведения на плажа "Смокиня" вече работят на пълни обороти 25.07 | 18:00

Най-голямото от тях дори е обявило в страницата си във Фейсбук програма за партита до края на летния сезон

От iNews

Докато прокуратурата проверява вече втори месец сигнала за издадените от главния архитект на Созопол пет разрешителни за поставяне на преместваеми обекти на плаж "Смокините-север", те вече са изградени и работят на пълни обороти. Това показа проверка на "Дневник". Най-голямото от тях дори е обявило в страницата си във Фейсбук програма за партита до края на летния сезон.

В сигнала, подаден от началника на Дирекцията за национален строителен контрол Влади Калинов до прокуратурата, е отбелязано, че в проектите, на база на които са издадени разрешенията, габаритите на съоръженията и начина на тяхното изработване категорично са показвали, че те са били проектирани като "монтажен строеж", а не като преместваем обект по смисъла на Закона за устройство на територията. По този начин, издадените от главния архитект на Созопол разрешения за поставяне на обекти, са "легитимирали извършването на строителство на плаж "Смокините - север", като са създали

правна привидност

че ще се изпълняват преместваеми обекти".

От общинската администрация в Созопол обаче съобщиха в петък (23 юли) в отговор на въпроси, зададени от "Дневник", че, както за най-голямото, така и за останалите четири заведения, са били издадени разрешения за поставяне на преместваем обект съгласно схемата за плаж "Смокините-север". Тя е била одобрена от бившия министър на туризма Мариана Николова. Била е представена и "пълна проектна документация, отговаряща на изискванията в ЗУТ и ЗУЧК, положително становище от РИОСВ Бургас, съгласувани схеми с ВиК и Електроразпределение", пише още в отговорите на Община Созопол.

Управлението на плажовете трябва да се администрира само от едно място

каза за "Дневник" кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

"Всичко, ама всичко нека си го правят там в министерството - те да си дават концесиите, те да си издават разрешителните за монтаж и да си събарят незаконните постройки, те да си ги контролират, каза още Янакиев. В противен случай да бъдат така добри да ни ги дадат на нас и ние да правим всичко. Защото в момента има три или четири институции, които се занимават с концесиите, поставянето на преместваеми обекти и т.н. И когато се появи проблем всеки започва да прехвърля отговорността на другия, като обикновено пешкира го обират общините. При сегашното положение не им искам даже и парите, макар че никак не са ми безразлични - около 700 хил. лв. годишно влизат в бюджета на Созопол от концесиите на плажовете от Черноморец до Каваците", добави кметът=

От администрацията на Янакиев представиха следната

хронология на административните действия

довела до появата на петте заведения на плажа "Смокиня" въпреки, публикациите в медиите, констатациите от проверките и сигналите до прокуратурата:

На 13 май т.г. в Община Созопол е била внесена проектна документация от възложителя за издаване на разрешения за поставяне на преместваеми обекти на морски плаж "Смокините -север".

Няколко дни по-късно - на 17 май, дирекцията за строителен контрол в Бургас е констатирала на място поставянето на преместваем обект (най-големият от петте, бел. ред.), без необходимото разрешение за това.

По тази причина е бил издаден констативен акт за нарушение съгласно текстовете на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Въпреки това в предвидения законов срок в Община Созопол

заповед за премахване на обекта не е постъпила

На 1 юни са били издадени разрешенията за поставяне на всички пет преместваеми обекта, а на 24 юни в Община Созопол е постъпил доклад от повторна проверка на ДНСК, извършена на плаж Смокините -север. Той удостоверявал, че монтираните "монолитни - конструктивни елементи (бетонни пети) съответстват на дефиницията на преместваем обект, съгласно Закона за устройство на територията.

Така на практика случаят е приключен - след като релефът на плажа "Смокини" беше напълно променен през април, с няколко напълно разнопосочни като резултат проверки на ДНСК и въз основа на схема, изготвена от бившия министър на туризма в правителството на "Борисов", на пясъка се появиха пет заведения, едно от които на площ от близо декар.

Първите сигнали за случващото се на плаж "Смокиня - север" в подготовка за строежа на плажните заведения бяха публикувани от "Дневник" още в средата на април т.г. Тогава върху плажа беше натрупан пясък, изкопан от морето. Така изкуствено беше увеличена площта за разполагане на заведения, чадъри и шезлонги. След това цялата пясъчна ивица беше заравнена с тежка строителна техника, а накрая бяха поставени и колчета, очертаващи местата на бъдещите плажни заведения=

В хода на последващите проверки, извършени от служебното правителство на Стефан Янев, беше установено, че бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров е променил режимите за защита на природната забележителност "Каваците", така че да се позволи извършването на строежи
в територията, която включва и плажовете "Веселие" и "Смокиня". По-късно служебният екоминистър Асен Личев отмени либерализацията на строежите.

Източник: Дневник

Водещи

Най-четени