Великобритания ще дари останалите й ваксини на бедни страни 19.02 | 18:50

Джонсън зове световните лидери да работят заедно, за да бъде имунизиран целият свят

От iNews.bg

Британският премиер е символичен домакин на виртуална среща на страните от Г-7 в рамките на ротационното председателство на организацията. Джонсън обеща да дари ваксини на по-бедни държави от количеството, което ще остане след масовото ваксиниране във Великобритания, предаде БНР. Той призова световните лидери да работят заедно, така че целият свят да бъде ваксиниран срещу Covid-19. 

Днешната виртуална среща на Г-7 е първата от април 2020 година и първият международен форум за новоизбраният американски президент Джо Байдън. Борис Джонсън обаче е в центъра на вниманието с редица инициативи. Едната от тях е богатите държави да дарят излишъците си от ваксини на по-бедните. 

По-рано френският президент Еманюел Макрон бе заявил за "Файненшъл таймс", че богатите държави трябва да заделят между 4 и 5% от излишъците си за по-бедните, но Борис Джонсън е готов да отиде доста по-далеч. Обединеното кралство е много напред с масовото ваксиниране и ако до есента бъдат имунизирани всички пълнолетни, от поръчаните от правителството 400 милиона дози ваксини ще има голям излишък, голяма част от който Джонсън е готов да разпрати по света. 

Има сигнали, че повече от половината от излишъците ще бъдат предоставени на схемата "Ковакс", която е  инициатива на ООН за гарантиране на по-широк достъп на ваксини по света. Друга инициатива на Джонсън е силните световни икономики да стартират проект, според който в рамките на 100 дни да се разработват ваксини срещу нови заболявания. Пандемията не е единствената точка в дневния ред. Както посочи Борис Джонсън при откриването на срещата, има и други важни проблеми, като екологията, обръщайки специално внимание на американския президент:

"Страхотно е, между другото, че Джо Байдън върна обратно Съединените щати в Договора от Париж за климатичните промени. Това е голяма стъпка напред".

Възстановяването на глобалната икономика и предизвикателството, което представлява Китай, са други основни моменти във виртуалната среща на Г-7.

Водещи

Най-четени