Напрежението в Русия расте! Не пускат Навални от ареста, тикнаха зад решетки и брат му 28.01 | 19:51

В заключителното си обръщение към съда, Навални благодари на всички, които го подкрепят и на тези, които в неделя ще отидат на готвените антиправителствени протести

От iNews.bg

Опозиционер №1 Алексей Навални остава в ареста в Русия поне до 15 февруари. Московски съд днес отхвърли иска му да бъде освободен предсрочно. Междувременно бяха задържани още няколко души от най-близкото му обкръжение, сред които и брат му Олег - в акция на властите за нарушаване на здравните мерки в пандемията. 

В краткото съдебно заседание, до което Алексей Навални не беше допуснат лично, той се включи чрез видеовръзка от следствения арест "Моряшка Тишина".

Враг №1 на Путин обжалва задържането си с аргумент, че след ареста му на летище "Шереметиево", Химкинският съд е заседавал в полицейско управление, а не в зала. Тогава решението бе за 90 дни зад решетките за опозиционера. 

Преди делото Навални настоя да разговаря с адвоката си.

Знам какви са правата ми и искам да подчертая пред съда, че от момента на задържането си не съм имал възможност да разговарям на 4 очи с адвоката си. Нито в полицейското управление в Химки, нито тук, категоричен бе Навални, цитиран от БНТ.

Критикът на Кремъл настоя до делото да бъдат допуснати и представители на медиите, които го информираха за задържането на брат му Олег и други негови сподвижници. Сред тях юристът на Фонда на Навални - Любов Собол, Мария Альохина от пънк групата "Pussy Riot" и личният му лекар Анастасия Василева. Докато полицията претърсваше дома на Василева, тя свиреше на пиано, по-късно беше отведена в ареста за 48 часа.

Обвинението на задържаните опозиционери - нарушаване на противоепидемичните мерки по време на протестите в Москва миналата събота.

Организаторите и участниците в нерегламентираните протести са предизвикали реална опасност от разпространение на коронавируса. Има и такива, които е трябвало да са под карантина заради доказано заразяване, но са призовани да дойдат на площад Пушкин, обясни Ирина Волк, говорител на руското вътрешно министерство.

Тогава бяха задържани хиляди хора на място.

Бяха претърсени и офисите на Навални, както и апартамент, в който в този момент се е намирала съпругата му Юлия.

В заключителното си обръщение към съда, Навални благодари на всички, които го подкрепят и на тези, които в неделя ще отидат на готвените антиправителствени протести. Очаква се в края на седмицата вълненията из градовете в Русия срещу властта да са още по-големи, отколкото предишните.

ВИЖТЕ ТУК ПЛАНА НА НАВАЛНИ ЗА ПРОТЕСТИТЕ

Всичко, което се случва в момента - с мен, с останалите - всичко това цели да ни уплаши. Но никой не може да ни уплаши, защото истината е, че ние сме мнозинството, каза Навални.

Кремъл обяви, че социалните мрежи ще бъдат санкционирани, ако не премахват съдържание, призоваващо към протести.

Водещи

Най-четени