Анализатори: Коронакризата даде на Централна и Източна Европа голям потенциал за привличане на производства 03.08 | 18:00

България е на водеща позиция сред страните на Балканите по възможности за инвестиции в заводи

От iNews.bg

Пандемията от COVID-19 засегна множество компании в Китай, които временно преустановиха производството, а това от своя страна се отрази и върху доставките на стоки. В тази ситуация страните от Централна и Източна Европа повишават привлекателността си като локации за преместване на производствените мощности, показва анализ на Кофас.

Освен от тези последици от кризата, регионът, в който е и България, се ползва и от редица други предимства при решенията къде глобалните компании да преместят производството си. Това са конкурентните разходи за труд, членството на повечето страни в региона в ЕС, стратегическото географско положение (в близост до Западна Европа), относително добрата инфраструктура и привлекателният бизнес климат. Това поставя доста перспективни възможности пред държавите в Централна и Източна Европа, от които те могат да се възползват в настоящата ситуация.

"Страните в региона вече са привлекли инвестиции в сферата на автомобилостроенето, електрооборудването, металургията и други. Освен това в момента има добра възможност за аутсорсинг на услуги благодарение на дигитализацията и подготвените кадри в ИТ сферата. В България разходите за труд са най-ниски в региона, което е безспорно предимство – въпреки че и производителността на труда не е особено висока. Така страната ни има възможност да стане доста привлекателна опция за производителите по света", отбеляза Пламен Димитров, управител на Кофас България.

В класацията за глобална конкурентоспособност на Световния икономически форум, България се нарежда на 49-то място в глобален мащаб и на 9-то в ЦИЕ, последвана от Румъния, Хърватска и Сърбия. Разходите за труд в страните от региона определено са по-ниски от тези в Западна Европа, като съвсем очаквано производителността се повишава благодарение на непрекъснатата автоматизация и роботизация.

Водещи

Най-четени