Обединеното кралство се нуждае спешно от 3,5 милиона работници 03.12 | 19:00

Интересно е, че през последната седмица особено се е повишило търсенето на служители в затворите, на монтажисти, зъболекари и ветеринари, най-вече мед. сестри

От iNews.bg

Във Великобритания по данни на Конфедерацията за трудова заетост преди Коледа има рекордни 3,5 милиона вакантни работни места. Най-голям е недостигът на медицински сестри.

Интересно е, че през последната седмица особено се е повишило търсенето на служители в затворите, на монтажисти, зъболекари и ветеринари.

Но иначе най-голям е недостигът на медицински сестри - по официални данни има 155 520 вакантни места.

Челната шестица се допълва от програмисти, работници в социалните грижи, учители, продавачи и готвачи. Конфедерацията за трудова заетост отбелязва, че не се виждат признаци за облекчаване на кризата с недостига на работна ръка.

Кризата се отдава на няколко фактора, като наемането на работници е затруднено най-вече от комбинацията от свързани с Covid-19 причини и ограниченията след Брекзит, включващи имиграцията.

Добре документиран е недостигът в такава дефицитна професия като тази на касапите преди Коледа, което повдига въпроси за снабдяването с пуйки на магазините. Същото се отнася и за шофьорите на камиони, което вече доведе до нарушаване на снабдителната верига.

Друга причина защо много сектори имат трудности с наемането на работници е, че безработицата се задържа на сравнително добро ниво от 4,3% благодарение на схемата на правителство за пускане на работници в принудителен отпуск.

Недостигът на работна ръка допринесе за увеличаването на заплатите.

Водещи

Най-четени