Американски щати под тревога заради бурята Айзък 27.08 | 09:41

Очаква се ветровете ѝ да достигнат силата на ураган. В 4 щата е обявено извънредно положение

От Диана Цветкова

Извънредно положение е обявено в още три американски щата заради приближаването на тропическата буря Айзък, като очакванията са тя да достигне силата на ураган.

След Флорида, в Луизиана, Мисисипи и Алабама също са издадени заповеди за задължителна евакуация в някои застрашени зони.

Властите призоваха хората да се подготвят за бурята, като се заредят с нужните им храни, вода и стоки от първа необходимост.

Метеоролозите прогнозират, че бурята ще връхлети северния бряг на Мексиканския залив във вторник вечерта (28 август) или в сряда сутринта.

Губернаторът на Флорида Рик Скот предупреди, че дори бурята да не прерасне в ураган, е възможно да се излеят 40 см дъжд в рамките само на 40 часа.

В 21,00 часа по Гринуич снощи Айзък се намираше на 65 км югоизточно от Кий Уест, с постоянна скорост на вятъра 95 км/ч, пише БТА.

На международното летище в Маями повече от 550 полета в неделя бяха отменени.

Още в събота (25 август) петролните компании, опериращи в Мексиканския залив, започнаха да евакуират работниците си от платформите. В резултат дневният добив на петрол в залива намаля с 25% в неделя, а на природен газ – с 8%.



Водещи

Най-четени