Американски щати в огнена пещ, хора умират от жеги (СНИМКИ) 22.06 | 12:28

В югоизточните части на САЩ температурите достигнаха близо 53 градуса

От iNews.bg

Рекордните жеги в САЩ взеха жертви. Четирима души, включително бездомен мъж и двама планинари, са починали вчера в следствие на рекордните горещини в югозападната част на щатите, предаде Ройтерс, цитирана от Фокус.

Първите две жертви на тридневните горещини, са в Санта Клара, Калифорния и включват бездомен мъж, намерен в автомобил. Жертвите са идентифицирани като 72-годишен мъж и 87-годишна жена.

В щата Ню Мексико бяха намерени телата на 57-годишен мъж и 21-годишния му син, излезли на планинска разходка в националния парк Карлсбад, съобщи ТАСС, като се позова на телевизия Ен Би Си.

1932857

В последните дни националната метеорологична служба на САЩ отчита температури, близки до рекордните. В град Сакраменто жегата е достигнала 41,1 градуса по Целзий, в Сан Хосе са регистрирани 39,4 градуса, а в Сан Франциско - 31,1.

В националния парк "Дед вали" ("Долината на смъртта") в Калифорния вчера следобед са били измерени 52,8 градуса, но към края на седмицата в района се очаква захлаждане.

1932856

Националната метеорологична служба и местните власти издадоха предупреждения и препоръки за горещините, съветвайки жителите да не излизат от домовете си и да пият много вода, ако са навън. Електрическите компании призоваха потребителите да използват колкото е възможно по-пестеливо ток, за да се избегнат сривове.

Екстремната жега доведе до отменянето на над 20 полета на международното летище "Скай харбър" във Финикс и до закъснения на летище "Маккарън" в Лас Вегас.

Според авиоексперти по-горещия и разреден въздух отнема енергия от самолетните двигатели. Жегата създава проблеми и на наземния персонал - настилките на и край пистите може да се нагорещят до 66 градуса, което е опасно за живота, ако работниците са изложени на тези условия по-продължително.

Водещи

Най-четени