Швейцарска банка ще отговаря в съда за пране на пари от български канал за дрога 17.12 | 20:00

Прокуратурата стигнала до следи на наша криминална група, прекарвала суми през Credit Suisse между 2004 и 2008 г.

От iNews.bg

Швейцарската банка Credit Suisse Group AG и един от бившите й банкови мениджъри са обвинени от швейцарската прокуратура за предполагаема невъзможност да предотвратят прането на пари от страна на български наркоканал, съобщава агенция Блумбърг, предаде БНР.

Агенция Ройтерс също съобщава, че прокуратурата на Швейцария е повдигнала обвинение срещу Credit Suisse за предполагаеми пропуски, свързани с български криминален кръг, който според нея е изпирал приходите от трафик на наркотици през банката между 2004 и 2008 г.

Печалбите от продажбата на наркотици, често в банкноти с ниска номинация, постъпвали в швейцарски банкови сметки от 2004 г. до поне 2007 г. и били използване за купуване на недвижими имоти, основно в България и Швейцария.

Credit Suisse не е предприела всички организационни мерки, които са били "разумни и необходими", за да предотвратят парични средства от продажбата на кокаин, след това да бъдат използвани за закупуване на недвижими имоти в Швейцария и България, се казва в изявление, публикувано в четвъртък от Службата на Главния прокурор на Швейцария.

Генералната прокуратура на Швейцария посочи, че бивш мениджър в Credit Suisse и двама предполагаеми членове на престъпната организация също са обвинени пред Федералния наказателен съд на Швейцария.

"Credit Suisse е обвинена, че не е предприел всички организационни мерки, които са били разумни и необходими за предотвратяване на прането на активи, принадлежащи на и под контрола на престъпната организация", се казва в изявлението на швейцарската прокуратура.

Швейцарските прокурори могат да преследват банки по наказателен начин, ако смятат, че тези институции не са направили достатъчно, за да проверят клиентите и техните парични средства за очевидни връзки с незаконна дейност.

Само миналия месец швейцарски съдии се скараха на местно звено на френската банка Societe Generale SA, че не са били по-внимателни при приемането на пари от осъдения измамник Алън Станфорд.

Втората по големина банка в Швейцария заяви, че "безрезервно" отхвърля обвиненията срещу нея и е убедена, че бившият й служител е невинен.

"Credit Suisse отбелязва с учудване решението на Генералната прокуратура на Швейцария да повдигне обвинение срещу банката и други страни в рамките на разследване, което вече е продължило повече от дванадесет години", се казва в съобщението.

Банката посочи, че отхвърля твърденията за предполагаеми организационни пропуски и възнамерява да се защитава "енергично" по повдигнатите обвинения.

Водещи

Най-четени