Върховният съд на Острова решава законно ли е спирането на парламента 17.09 | 11:34

Преди това две инстанции взеха коренно различни решения

От iNews.bg

Днес във Великобритания съдебен състав от 11 съдии във Върховния съд ще започне изслушания на политическите обвинения срещу премиера Борис Джонсън, че е действал незаконно, подвеждайки кралицата с мотивите за разпускане на парламента за пет седмици, за да предотврати дебата за кризата около Брекзит, предаде БНР.  Решението миналия петък да бъде увеличен броят на съдиите от 9 на 11 свидетелства за конституционната значимост на делото. Една от най-големите трудности, пред които са изправени съдиите в това безпрецедентно дело, е как да съгласуват английските, шотландските и северноирландските закони в контекста на подобни обвинения срещу премиера за разпускане на парламента.

По-рано съд в Лондон единодушно прецени, че премиерът не е нарушил закона, но след това съд в Единбург също единодушно постанови, че законът е бил нарушен. Очаква се изслушванията да продължат три дни.

Междувременно Борис Джонсън се завърна от Люксембург след срещи с лидери от ЕС, без да има напредък в преговорите.

Джонсън отказа съвместна пресконференция с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, след като бе освиркан от събралото се множество. Бетел заяви, че е отговорност на Джонсън, да извади страната си от ситауцията, а не да вини ЕС.

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че не получил нови предложения от британския премиер.

Джонсън продължава да твърди, че може да постигне сделка до средата на октомври.

Водещи

Най-четени