Вашингтон натиска Белград и Прищина да се разберат 17.08 | 12:04

Няма да позволим да дестабилизирате региона, ще следим какво се договаряте, заканват се от САЩ

От iNews.bg

Косово и Сърбия трябва да постигнат споразумение, което е справедливо и няма да създава нестабилност в нито една страните в региона. Това се казва в официално съобщение на американското посолство в Прищина, публикувано във в. "Газета експрес", предаде БГНЕС.

"Ще следим много сериозно и внимателно как се договарят двете страни. Това обаче не означава неограничена свобода на действие", подчертават от дипломатическата мисия на САЩ в Косово. Според косовските медии позицията на САЩ идва след продължително мълчание от тяхна страна, което бе повод за спекулации, както в местните така и в сръбските медии, че има скрити планове на хора близки около президента Доналд Тръмп, но и на Русия, за подялба на Косово.

"С днешната си позиция посолството на САЩ в Прищина отхвърля тези спекулации и се присъединява към най-големите европейските държави, които осъдиха риториката за "корекция на границите", която най-яростно се защитава от президента Хашим Тачи. Тази негова позиция получи косвена подкрепа и от официалните власти в Белград, включително и от сръбския президент Александър Вучич, който напоследък говори за необходимостта от "разграничаване с Косово", а сходни позиции има и външният министър Ивица Дачич", се казва в заключение на публикацията на "Газета експрес".

Водещи

Най-четени