Саудитска Арабия да плати на САЩ за изпращането на войски, иска Тръмп 12.10 | 11:32

Наскоро Пентагонът одобри разполагането на нови 3000 военни там

От iNews.bg

Саудитска Арабия ще плати на САЩ за разполагане на допълнителни военни части там, заяви президентът на Съединените щати Доналд Тръмп пред репортери.

"Изпращаме допълнителни сили в Саудитска Арабия. Саудитска Арабия по мое искане се съгласи да ни плати за всичко, което правим, за да им помогнем. И ние ценим това”, каза той, предаде БГНЕС.

Преди това Пентагонът потвърди допълнителното разполагане на 3 000 военнослужещи в Саудитска Арабия, както и допълнителни въоръжения в отговор на атаките срещу петролния сектор на страната. Брайън Хук, специален представител на Държавния департамент на САЩ за Иран, заяви, че тези сили имат изключително отбранителен характер и тяхната мисия е да защитават Саудитска Арабия от атаки от Иран.

Няколко петролни съоръжения в Саудитска Арабия бяха ударени на 14 септември. След инцидента най-големият износител на петрол намали производството си с повече от половината. Йеменски бунтовници хуси, срещу които се воюва арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, заявиха, че техните бойци са извършили нападението с помощта на дронове. САЩ заявиха, че няма доказателства за нападение от Йемен, и обвиниха Иран в това. Арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, също смята, че Техеран е замесен в атаките. Иран отрича твърденията.

Водещи

Най-четени