Джокович взриви мощен скандал по време на сватба в Босна и Херцеговина ВИДЕО+СНИМКА 23.09 | 12:00

Световният №1 в тениса седя и гуля на една маса с военен, който бе осъден за геноцид

От iNews.bg

Новак Джокович реши да разнообрази след разочарованието на финала на US Open с посещение на едно от любимите си места – т.нар. "Долина на пирамидите" край босненския град Високо. Сърбинът много пъти е заявявал, че енергията, излъчвана в тази местност, неведнъж му е помагала да се възстанови след тежки турнири. Посещението на 20-кратния шампион от Големия шлем отново привлече вниманието на местните медии, но този път причините не бяха положителни.

В социалните мрежи се появи снимка, на която Джокович седи до сръбския военен Милош Йолович, който е доста противоречива фигура. По време на войната в Югославия през 90-те години Йолович оглавява паравоенната организация "Дринските вълци", която взема участие в геноцида над босненското население в Сребреница.

Според телевизия "Ал Джазира", Йолович, известен с прозвището си "Легендата", е почитан като герой в Сърбия заради това, че е спасил живота на Ратко Младич. През 2017 г. Международният криминален трибунал призна Йолович за виновен по обвинения в извършване на геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, макар самият той винаги да е твърдял, че се е придържал стриктно към разпоредбите на Женевската конвенция.

Снимката доведе до силни реакции както в Босна и Херцеговина, така и в Сърбия. Журналистът от Sarajevo Times Драган Буршац отправи сериозни критики към Джокера и неговото награждаване с Ордена на република Сърбия за заслуги към тениса в края на миналата година.

"Джокович можеше да бъде най-великият на света, можеше да представлява целия световен спорт и да помогне по милиард начини. Вместо това той седи на една маса с хора, замесени с Радован Караджич и Ратко Младич, и пее на селски сватби заедно с хора, организирали военни операции, довели до геноцид" – заяви Буршац в ефира на радио "Сараево".

От своя страна медиите в Сърбия отвръщат, че това е пореден епизод от "мръсната медийна война" срещу Джокович. Съпругата на Милан Йолович – Снежана, разказва, че той и световния номер 1 са се запознали по време на миналогодишното посещение на тенисиста във Високо, а този уикенд са се видели отново на сватбата на техен общ приятел. Тя е категорична, че се гордее със съпруга си и, че той не е направил нищо лошо.

"Съпругът ми е уважаван офицер с безупречна биография. Фактът, че някой го използва и се опитва да го представи в негативна светлина, е една много лоша политическа кампания. Налудначиво е тази история да се раздухва толкова не само заради нас, но и заради Новак. Той няма нужда от подобен тип реклама и преследване на слава. Новак е бил в компанията на всякакви хора от цял свят. Трябва ли да започнем да разследваме подробно биографиите на всеки един от тях?" – каза Снежана Йолович пред сръбския вестник Kurir.

Сватбата, на която Джокович и Йолович са присъствали, е на бившия състезател по джудо Неманя Майдов, а там тенисистът е бил забелязан в компанията на още една противоречива личност – Милорад Додик. Босна и Херцеговина е управлявана от тричленно президентство, в което всяка от етническите групи в страната – босненци, сърби и хървати, има по един представител. Сръбският представител в тази институция е именно Додик, който категорично отрича геноцида в Сребреница.

"В Сребреница нямаше никакъв геноцид. Няма никакви достоверни доказателства или каквито и да е доказателства в подкрепа на твърдението, че случилото се там е геноцид" – заяви той пред агенция "Франс Прес" по-рано тази година.

Новак Джокович и членовете на екипа му все още не са коментирали темата.

Водещи

Най-четени