Патриарх Неофит: Не е лека задачата по въпроса с Македонската църква 21.12 | 16:53

Македонският архиепископ Стефан дойде в София и благодари за подкрепата и подадената ръка

От iNews.bg

Главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан днес бе приет от Българския патриарх Неофит. Това е първа среща между двамата след като МПЦ-Охридска архиепископия поиска българската да бъде нейна Църква-Майка и така да получи автокефалност, предаде БГНЕС. Македонският архиепископ Стефан беше придружаван от преспанско-пелагонийския митрополит Петър, който отговаря за външните отношения в МПЦ-Охридска архиепископия.

Пред водещия на предаването "Вяра и общество" Горан Благоев българският патриарх Неофит заяви: "Не е лек кръстът, който Българската църква поема, защото досега нищо не се правеше за решаване на проблема с Македонската архиепископия. Нека сега Божията премъдрост да умъдри участниците в междуцърковната комисия, за да се постигне желания от всички ни резултат!"

Македонският архиепископ Стефан благодари на всички в България, които подкрепят желанието на МПЦ-Охридска архиепископия да получи признание на своята независимост и беше категоричен: "Писмото, което изпратихме до Българската патриаршия, че тя може да е наша Църква-Майка, е прието в пълно единомислие от нашия Свети синод. Някои от събратята може да имат и свое виждане, но е важно какво решава и казва мнозинството!" .

Водещи

Най-четени