Примирие в Сирия. Втори опит 12.09 | 20:32

Договореното със САЩ сваляне на оръжията влиза в сила от днес, руските войски вече следят за спазването му

От iNews.bg

Примирието в Сирия, за което Русия и САЩ, в лицето на външния министър Сергей Лавров и държавния секретар Джон Кери, се договориха миналия петък в Женева, от днес започва да влиза в сила. Това съобщава шефът на Главното оперативно управление на Генщаба на руската армия ген. Сергей Рудской, цитиран от "РИА Новости”. Той допълни, че в съответствие с постигнатото споразумение режимът на прекратяване на огъня ще действа върху цялата територия на Сирия. С цел подсигуряването на спазването на примирието във всички провинции на страната руският център за помиряване на враждуващите страни вече е разгърнал свои оперативни групи.

Рудской припомня, че в съответствие с постигнатото в Женева споразумение всички страни в конфликта трябва да прекратят бойните действия. Паралелно за района около Алепо трябва да бъдат изпратени хуманитарни конвои.

Това е вторият сериозен опит в Сирия да бъде въведено трайно примирие. Първият беше в края на февруари т.г. Тогава голяма част от враждуващите групировки се съгласиха да сложат оръжия. Към споразумението обаче не се включиха отрядите на групировките "Ислямска държава” и "Джебхат ан Нусра”, които продължиха бойните действия. Освен това самото примирие не издържа кой знае колко време и постепенно в размирните райони отново започнаха да се водят активни боеве. Засега не е ясно дали сегашното примирие ще има същата съдба или този път ще бъде по-успешно.

Във връзка с това Рудской изказва надежда, че този път американската страна ще спази своите ангажименти. Той припомни и че в Женева е било договорено този път изпълнението на договорките за прекратяване на огъня да бъде контролирано и налагано чрез всички възможни средства. Включително и чрез използването на безпилотни самолети срещу вдигналите отново оръжие групи.   

Рудской отбеляза също, че в тази връзка е необходимо незабавно да се възстанови комуникацията между центъра за контрол на примирието в руската база Хмеймим и военно-политическата група на САЩ в Аман. Което ще помогне на двете страни да започнат да си разменят данни и да координират действията си.

"Ние осъзнаваме всички трудности по осигуряването на режима на прекратяване на огъня и бойните действия в Сирия. Но също така осъзнаваме и че то отново може да се провали. Както през август, когато въоръжени групи на опозиционните групировки, включително и на контролираните от САЩ, пресякоха пътя и не пропуснаха конвоите на ООН с хуманитарна помощ, насочени към източната част на Алепо”, отбеляза още Рудской.

Водещи