Борисов пусна Туитър съболезнования към Индонезия след самолетната катастрофа 09.01 | 21:41

Самолетът, "Боинг 737-500", летял от Джакарта за Понтианак на остров Борнео. Индонезийското министерство на транспорта уточни, че на борда на машината е имало 50 пътници и 12-членен екипаж

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнования за ужасяващата самолетна катастрофа, която днес отне живота на много хора в Индонезия - над 60. 

"Приемете моите най-искрени съболезнования по повод трагичния инцидент с полет SJ182. В този труден момент съм със семействата на жертвите и с хората в Индонезия, които са наши приятели. Това написа министър-председателят в Туитър профила си.

Припомняме, че пътнически самолет на нискотарифната индонезийска компания "Шривиджая еър" е изгубил контакт с диспечерите след излитане от летището в Джакарта. По-късно министърът на транспорта на Индонезия Буди Кария Сумади потвърди, че самолетът е катастрофирал в Яванско море. "Катастрофата е станала близо до остров Лаки", каза министърът.

Самолетът, "Боинг 737-500", летял от Джакарта за Понтианак на остров Борнео. Индонезийското министерство на транспорта уточни, че на борда на машината е имало 50 пътници и 12-членен екипаж, предаде Франс прес. Десет от пътниците са били деца, а 3 от тях - бебета.

Рибари са открили отломки, вероятно от самолета, съобщи Ройтерс като се позова на местни медии. Публикувани бяха видеа.

Местен рибар разказа за Би Би Си, че е бил свидетел на катастрофата. "Самолетът като мълния падна в морето и се взриви", каза той.

Индонезийския флот е установил координатите на самолета, в района са изпратени кораби, съобщи представителят на флота Абдул Расийд, цитиран от Ройтерс. Транспортното ведомство обяви, че в района на Яванско море, близо до малкия остров Лаки, където се предполага, че е паднал пътническият самолет, са 7 патрулни кораби на морската и на бреговата охрана.

Самолетът е бил в добро състояние, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на авиокомпанията Джеферсън Ървин Джаувена. Той уточни, че полетът е бил забавен с 30 минути при отлитането заради силен дъжд.

От уебсайта за проследяване на полети Flightradar24.com посочват, че машината е загубила над 3000 м височина за по-малко от минута, пише BBC. Това е станало 4 минути след излитането.

От българското външно министерство съобщиха, че на борда на изчезналия самолет не е имало чуждестранни граждани. Посланикът ни Петър Андонов се е свързал с външното министерство на Индонезия, откъдето са потвърдили информацията.

Водещи

Най-четени