Йоханес Хан: Ердоган си търси враг извън страната, с мигрантите отклонява внимание 09.03 | 12:00

Вътрешните му проблеми са много – кюрди, изгубени кметове на Истанбул и Анкра..., казва еврокомисарят

От iNews.bg

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан счита отварянето на границите към Европейския съюз за маневра на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с цел отклоняване на вниманието от вътрешнополитическите проблеми.

"Това трябва да се гледа от ъгъла на вътрешнополитическата ситуация в Турция”, заяви Хан в интервю за виенския всекидневник "Щандарт”, предаде БГНЕС.

Той обясни, че президентът Ердоган е изправен пред дългогодишен конфликт с кюрдите, който не е разрешил. Според Хан последиците от неуспешния преврат през 2016 г., тежката икономическа ситуация и геополитическата среда са всичко друго, но не и лесни за разрешаване въпроси, по отношение на които Турция не може да допринесе много за подобряването на ситуацията.

Освен това, каза Хан в интервюто, партията на Ердоган загуби на местните избори в Истанбул и Анкара.

"Всичко това беше последвано от обичайния рефлекс – търсене на противник извън страната”, каза еврокомисарят.

Той поясни, че 3,2 милиарда евро от общо шестте милиарда, договорени с ЕС за приемане на бежанци, вече са платени на Турция.

"Общо 4,7 милиарда евро вече са фиксирани по договор и всички 6 милиарда са планирани, което означава, че знаем за какво трябва да се похарчат”, обясни Хан.

Той обаче обясни, че парите по договора не могат просто и безусловно да се преведат в турската бюджетна сметка, а през хуманитарни организации, въз основа на подробно описание на нуждите и под строг контрол на проследяване.

Що се отнася до бъдещите средства за подпомагане на бежанците, Хан заяви, че Турция трябва да покаже готовност за сътрудничество, ако иска каквато и да било допълнителна подкрепа. Той също така посочи, че в момента почти няма бежанци от Сирия на турско-гръцката граница и че повечето са от Иран, Афганистан и Пакистан.

Според него, повечето от 3,6 милиона сирийци в Турция междувременно са добре интегрирани в страната.

Водещи

Най-четени