Байдън представи част от кабинета си 25.11 | 18:26

Сред хората има и добре познато лице от администрацията на Обама

От iNews.bg

Новоизбраният президент Джо Байдън представи на света външнополитическия си екип за новата администрация и обяви, че Съединените щати са готови да са лидер в света, а не да се изолират.

В първото си интервю лед вота Байдън прогнозира мирно предаване на властта на 20 януари, когато изтича мандата на Доналд Тръмп, предаде БНР.

От вчера официално започна преходният период между администрацията на Тръмп и екипа на Байдън, който вече има достъп до милиони долари и класифицирана информация.

Нова страница в американската външна политика и край на едностранната дипломация на Доналд Тръмп, обеща Байдън.

"В разговорите с около 20 световни лидера бяха поразен колко много те нямат търпение Съединените щати да си върне историческата роля на глобален лидер."

Екип от умерени демократи, много от тях част от администрацията и на президента Обама представи Джо Байдън до този момент, в него няма представители на прогресивното крило на Демократическата партия.

"Например, ще имаме първата жена начело на разузнаването, първият латиноамериканец и имигрант, начело на Департамента за вътрешна сигурност и дипломат- новатор в ООН. Ще има човек начело на съвета за национална сигурност, чиято основна работа ще бъде борбата с климатичните промени. Това се случва за първи път", каза Байдън.

Джон Кери поема поста специален пратеник за климата, Антъни Блинкън става държавен секретар, начело на разузнаването е първата жена Аврил Хейнс, дете на имигранти ще следи за вътрешната сигурност.

Външнополитическият екип на Джо Байдън стоеше зад него, докато той ги представяше. Махаха маските си само, за да произнесат своята реч, а микрофонът беше дезинфекциран след всеки един от тях.

Начело на дипломацията в ООН застава чернокожата Линда Томас-Грийнфилд.

"Искам да ви кажа само - Америка се завръща. Мултилатерализмът се завръща, завръща се дипломацията", каза тя.

Но президентът Доналд Тръмп все още не е признал поражението си. Малко след представянето на екипа на Байдън, Тръмп участва в една от малкото ежегодни церемонии, които му останаха да изпълни - традиционното помилване на пуйката за Деня на благодарността.

Тръмп си приписа и заслугите за скока на пазарите, които реагираха положително на новината за ваксина срещу Covid-19 и за началото на преходния период между старата и новата президентска администрация.

Най-четени