Всички войски на НАТО се изтеглят от Афганистан през септември? 14.04 | 15:35

Винаги сме казвали: Ще влезем заедно, ще си тръгнем заедно, отбеляза германският министър на отбраната

От iNews.bg

НАТО вероятно ще се присъедини към САЩ в изтеглянето на всички войски от Афганистан през септември, заяви германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от АФП, предаде БГНЕС.

"Винаги сме казвали: ще влезем заедно, ще си тръгнем заедно", каза тя пред обществената телевизия ARD. "Аз съм за подредено оттегляне и предполагам, че ние (НАТО) ще се съгласим с това днес."

Министрите на отбраната и външните министри на НАТО ще проведат видеоконференция днес, след като САЩ заявиха, че планират да изтеглят силите си от Афганистан до 20-годишнината от атентата на 11 септември. Американски служител заяви във вторник, че президентът Джо Байдън е стигнал до заключението да прекрати участието на Вашингтон в Афганистан до края на тази година.

САЩ разполагат с около 2 500 военнослужещи в Афганистан като част от 9 600-членна мисия на НАТО в страната. Съюзниците в НАТО, включително Германия, чакаха Байдън да реши дали САЩ ще спазят крайния срок за оттегляне от 1 май по споразумение, сключено между администрацията на бившия американски лидер Доналд Тръмп и талибаните.

Крамп-Каренбауер каза: "Сега важно за нас в НАТО да синхронизираме нашето планиране с американското планиране".

Тя не посочи точна дата на изтегляне на германските войски от размирната страна.

По-рано стана ясно, че почти всички британски войсксъщо ще бъдат изтеглени от Афганистан след съобщението на Джо Байдън. Великобритания е изготвила планове за предаване на контрола над академията "Sandhurst in the sand" в Кабул, където войските помагат за обучението на афганистански войници на правителството. В Афганистан има около 750 британски войници, които биха се борили без подкрепата на САЩ поради разчитането на базите и инфраструктурата на страната, се казва в докладите.

Водещи

Най-четени