Израел пак е първи: В страната почнаха да слагат трета доза от Пфайзер 30.07 | 11:00

Президентът на страната, Исак Херцог, който навършва 61 години през септември, ще бъде първият, получил бустерната доза

От iNews.bg

Израел започва да прилага трета доза от ваксината на Pfizer срещу COVID-19 при хора над 60-годишна възраст. Условието е имунизацията с първите две дози да е била извършена до март тази година.

Президентът на страната, Исак Херцог, който навършва 61 години през септември, ще бъде първият, получил бустерната доза в петък.

2 000 души с отслабена имунна система вече са били имунизирани с трета доза и не са имали тежки странични ефекти.

Страната е взела това решение заради увеличаващия се брой случаи и опасенията около силно заразния Делта вариант.

Днес страната постави Великобритания, Грузия, Кипър и Турция в списъка на държавите, в които е забранено да пътуват граждани на еврейската държава без разрешение от специална държавна комисия. Това съобщи днес здравното министерство, предаде БТА.

Пътниците, пристигащи от тях, включително притежателите на израелски сертификати за ваксинация или преболедуване, са длъжни да се поставят в изолация според указанията на здравните власти. За нарушителите се предвиждат глоби.

До момента в списъка фигурираха Аржентина, Беларус, Бразилия, Индия, Испания, Киргизстан, Мексико, Русия, Узбекистан и Южна Африка. Той е в сила до 9 август, посочва в. "Йедиот ахронот".

През март израелските власти разрешиха да бъдат възстановени въздушните връзки с други страни, но влизането в еврейската държава е позволено само за нейни граждани или постоянно пребиваващи лица. Чужденци могат да влизат само със специални разрешения, но ако са ваксинирани срещу COVID-19, могат да гостуват на роднини в Израел.

През май в страната пристигна първата за повече от година група ваксинирани християнски поклонници от САЩ. Отварянето на Израел за ваксинирани индивидуални туристи засега е отложено за неопределено време. 

Водещи

Най-четени