Путин пред форума в Давос: Идат нови въоръжени конфликти 27.01 | 20:23

Нерешени и нарастващи вътрешни социално-икономически проблеми могат да доведат до търсене на външни врагове, предупреди той

От iNews.bg

Руският президент Владимир Путин предупреди участниците в Световния икономически форум в Давос за опасността от нови въоръжени конфликти. Той се включи във форума за първи път от 2009 г., което беше разчетено от някои наблюдатели като демонстрация на готовност за диалог със Запада, предаде БНР.

В речта си по видеоконферентна връзка пред форума в Давос Владимир Путин подчерта, че нерешените и нарастващи вътрешни социално-икономически проблеми могат да подтикнат към търсене на външни врагове.

Той прогнозира, че ще се увеличава натискът над страните, които отказват да изпълняват ролята на послушни сателити.

Под думите му това ще става чрез търговски бариери, нелегитимни санкции и ограничения във финансовата, технологичната и информационната сфера: 

"Подобна игра без правила увеличава риска от едностранно използване на военна сила. В това се състои опасността. Използване на сила под един или друг измислен предлог. Това увеличава вероятността от възникването на нови горещи точки на нашата планета", каза Путин. 

От контекста на изказването на Владимир Путин стана ясно, че критиките му са насочени най-вече към Съединените щати.

В същото време той нарече "стъпка в правилната посока" споразумението между Москва и Вашингтон за продължаване на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия.

По-рано днес и двете камари на руския парламент - Държавната дума и Съветът на федерацията, ратифицираха документа.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че американската страна е приела руското предложение договорът да бъде продължен с пет години и без никакви предварителни условия.

"Големите технологични компании конкурират държавите"

Владимир Путин предупреди при участието си във форума в Давос и за нарастващото влияние на големите технологични компании, които по думите му се конкурират с държавите.

"Цифровите гиганти вече се конкурират с държавите в много направления. Тяхната аудитория се състои от милиарди потребители. В обществото възниква въпрос доколко този монопол на гигантите съответства на обществения интерес, къде е границата на успешния глобален бизнес, добрите услуги и опитите за грубо управление на обществото, подмяната на легитимните институции, узурпирането им и ограничаването на правото на хората сами да решават как да живеят, кого да избират, какви позиции да споделят", каза Путин. 

Водещи

Най-четени