Париж: След края на юни доставки от AstraZeneca може и да не ни трябват 02.04 | 15:18

През второто полугодие ЕС може да получава повече дози ваксини от другите производители

От iNews.bg

Френският заместник-министър на промишлеността Агнес Пание-Рунаше заяви в петък, че страната може да спре да използва ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенка" (AstraZeneca) през втората половина на годината, тъй като се очаква Европейският съюз да получи по-големи количества от другите ваксини, предаде БНР.

Тя отбеляза доставката на 1,4 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека", който Франция очаква тази седмица след значителни закъснения и недостиг при досегашните доставки.

Агнес Пание-Рунаше обаче потвърди доверието на френското правителство в безопасността на британско-шведската ваксина и изрази "голямо задоволство" от нея. Тя потвърди и целта да се ваксинират всички възрастни във Франция "до края на лятото", като страната планира да ваксинира до 400 000 души на ден.

Снощи д-р Антъни Фаучи, ръководител на Националния институт по алергии и инфекциозни болести и най-добър медицински съветник на президента Джо Байдън, заяви, че ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" може дори да не е необходима в САЩ.

В интервю за Ройтерс д-р Фаучи посочи, че дори ако тази ваксина получи одобрение на лекарствения регулатор в САЩ, страната може вече да има подсигурени достатъчно дози от други ваксини, за да се погрижи за цялото американско населени, включително и възможни бустерни дози.

САЩ вече одобри спешната употреба на коронавирусните ваксини на Pfizer/BioNTech, на Moderna и на Johnson & Johnson, като си осигури контракти за стотици милиони дози. Компанията Novavax, която през миналата година подписа договор с правителство на САЩ за 1,6 млрд. долара като част от плана Operation Warp Speed на американската администрация за разработването и предоставянето на ваксини, се надява до месец май да получи разрешение за спешна употреба на своята ваксина от Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Ако това се случи, САЩ могат в крайна сметка да разпространят своя дял от ваксината на "АстраЗенека" в други страни. Миналия месец администрацията на Байдън обяви, че ще предостави на заем 4 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека" на Канада и Мексико, където тя вече получи одобрение за употреба.

Водещи

Най-четени