Какви са конкретните договорености след сделката за Брекзит? 25.12 | 19:31

До последно риболовът бе главният препъникамък пред сделката, но вече е ясно, че той ще бъде намален с 25 процента

От iNews.bg

Брекзит сделката, която се случи и бе оповестена снощи навръх Бъдни вечер, поставя някои доста интересни договорености. Сред тях е, например, намаляване с 25 процента на риболова в британски води. Споразумението за търговия и сътудничество между Брюксел и Лондон бе пред провал, но сега предстои текстът му да бъде публикуван изцяло, пише "Политико", който цитира части от документа. Изданието се позовава на европейски и британски източници.

Двете страни се договориха за преходен период до юни 2026 г., за да преминат европейците постепенно от настоящите към бъдещи квоти за улов в британски води. Това дава на ЕС гарантиран достъп до водите на Обединеното кралство през следващите години.

Компромисът е постигнат и от двете страни. Страните от ЕС искаха да запазят настоящия достъп. Докато британците настояваха уловът да бъде орязан с 60 процента.

След преходния период всяка година ще бъдат договаряни достъпът и колчеството, което всяка страна може да лови в териториалните води на другата.

Договорено бе и съвместното управление на над 100 общи рибни запаса във водите на двете страни.

До последно риболовът бе главният препъникамък пред сделката.

В крайна сметка се стигна до най-голямото търговско споразумение, сключено някога в  историята. Това е и първото съвременно споразумение от такъв тип за демонтиране на търговско партньорство и издигане на бариери между пазарите на двете страни.

Стоките Споразумението предвижда нулеви мита и квоти за стоки, отговарящи на съответните правила на произход. Двете страни ще могат да установят свои правила за географските означения, предназначени за защита на качеството и репутацията на произвеждани в определен район хранителни стоки. Брюксел и Лондон могат да решат да се координират за правилата на по-късна дата.

В отделно споразумение ЕС даде на Великобритания статута на трета държава. Това означава, че Лондон е изпълнил изискванията за здравето на животните и биосигурността. Така напусналата Съюза държава ще може да изнася за него живи животни и животински продукти.

Движението на стоки също ще бъде улеснено чрез запазването на неограничен достъп до сухопътния и въздушния транспорт.

Отделна глава урежда начините, по които ЕС и Великобритания ще преодоляват регулационните бариери. Те ще се основават на правилата на Световната търговска организация (СТО) по специфични въпроси като етикетирането и изпробването, инспектирането и сертифицирането на продуктите, преди да бъде разрешена появата им на пазара. Двете страни ще могат да регулират стоките по начин, който сметнат за най-подходящ за собствените им пазари. Те ще споделят информация за опасни и неизпълняващи изискванията стоки.

Енергетиката Споразумението гарантира движението на енергия в двете посоки чрез нови търговски уредби за интерконекторите, свързващи националните енергийни и газови мрежи. Двете страни търгуват помежду си с газ и ток в реално време, имат много общи технологии и редица енергийни компании работят и на двата пазара.

Брюксел и Лондон ще си сътрудничат и в сферата на възобновяемата енергия и борбата с климатичните промени. Споразумението за това може да бъде суспендирано, ако някоя от страните наруши ангажиментите си съгласно Парижкото споразумение за климата.

Отделен документ гарантира сътрудничество в атомната енергетика.

Услугите Споразумението не покрива сектора на услугите. Те съставляват над 40 на сто от британския износ за ЕС. Този сектор съставлява и 80 процента от икономиката на Обединеното кралство.

Извън единния пазар на ЕС фирмите за услуги във Великобритания ще бъдат лишени от "паспорта", който им позволява да ги предлагат в целия блок. По настояване на лобистки групи отпадна и взаимното признаване на професионалните квалификации, който важи за специалисти като лекари, инженери и архитекти в целия Европейски съюз. 

В краткото резюме на документа е записано, че ще има улеснения за краткосрочни бизнес пътувания и временни подновявания на командировките на високо квалифицирани работници.

За по-малки договори двете страни ще имат правото на взаимен достъп до пазарите за обществени поръчки. Размерът на тези договори още не е уточнен.4

Други

Има и временна клауза за потока от лични данни. Тя ще важи, докато двете страни решат, че правилата им за защита на тези данни са достатъчно стабилни, за да позволят движението им между ЕС и Великобритания. Тази клауза обаче ще важи не повече от 6 месеца, твърдят от Обединеното кралство.

Споразумението гарантира координиране на някои социални придобивки като например пенсиите.

Водещи

Най-четени