Нови компютри от България за македонско училище 26.02 | 12:26

Децата в школото в Берово вече си имат чисто нова компютърна зала

От iNews.bg

Основно училище "Дедо Ильо Малешевски" в Берово, Македония се сдоби с 20 нови компютърни конфигурации, осигурени от председателя на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски. Специални гости на откриването на новооборудваната компютърна зала бяха зам.-министърът на образованието Деница Сачева, ръководителят на Европейската комисия в България Огнян Златев и д-р Милен Врабевски. 

"Общият прогрес значи общи усилия. Ние сме тук, за да показваме европейския начин на мислене, да показваме, че няма нужда да хабим енергия в стари тоталитарни практики, които водят само до разделение. Редно е да гледаме напред не само заради истината в историята, която търсим непрекъснато, но и заради необходимостта от непрекъснато творене и необходимостта от изграждане на нови икономически мостове в името на по-доброто бъдеще за младите хора от двете страни на границата", заяви д-р Милен Врабевски.

Това е поредната инвестиция на Фондация Българска Памет в региона на  Източна Македония. През септември 2018 г. д-р Врабевски оборудва 2 занимални в детската градина в Делчево. В началото на годината 35 младежи от Македония бяха на посещение в ЕП в Брюксел, като инициативата бе организирана и финансирана от Фондацията с цел да подкрепи европейската перспектива на Република Македония. Само след месец ще се проведе и Пролетният образователен семинар на ФБП, участие в който ще вземат и ученици от този регион. 

Директорът на ООУ "Дедо Ильо Малешевски" Наташа Аврамска, връчи плакет на д-р Милен Врабевски в знак на признателност за оказаната подкрепа. Тя изрази своята благодарност и към г-жа Сачева и Министерството на образованието и науката на Р. България, които предоставиха на децата от училището комплекти с материали за рисуване. 

На тържественото събитие присъстваха още кметът на Берово Звонко Пекевски, кметът на Делчево Горан Трайковски, Антония Велева, съветник в Посолството на България в Скопие и Зоран Мираковски, първи секретар в Посолството на Р. Македония в България. След откриването те обсъдиха различни възможности за сътрудничество и развитие на ефективните взаимоотношения между двете страни.

Водещи

Най-четени