Бивш сръбски президент призовава за „Листа за бойкот“ срещу Вучич 08.05 | 12:57

Борисо Тадич предлага общ опозиционен фронт срещу сегашната власт

От iNews.bg

Председателят на Социалдемократическата партия в Сърбия Борис Тадич предлага на опозицията да участва в предстоящите парламентарни избори с обща листа, която да се нарича "Листа за бойкот" и с която избирателите са приканени да гласуват за бойкот, съобщава вестник "Данас", цитиран от БНР.

Тадич обясни за вестника, че е направил това предложение по време на обстоятелствата, когато "непосредствено преди обявяването на епидемията от коронавирус президентът Александър Вучич създаде фалшива опозиция, за да придаде на фалшивия парламент вид на демокрация" и фалшива опозиция в парламента да бъдат само привърженици на Воислав Шешел. Идеята му е "за разлика от фалшивата опозиция да се задължат веднага сред изборите да започнат бойкот на парламента и да пренасочат бюджетни средства за хуманитарни цели".

Идеята е вместо да бойкотираме изборите само един ден, в деня на гласуването, да продължаваме бойкота всеки ден в парламента, обясни Тадич. "Така ще бойкотираме фалшивия парламент, произлязъл от фалшивите избори. С това запазваме международната си позиция за преговори и механизмите за подготовка на президентските избори, които в противен случай не бихме имали", добави Тадич.

Проучванията показват, че огромен процент от опозиционно настроените избиратели са против бойкот на изборите и така не бихме позволили тези опозиционни гласове да отидат за фалшивата опозиция и с тях да бъде укрепена фалшивата власт, вместо да бъде подкрепен бойкотът, каза още Тадич, който е бивш президент на Сърбия и бивш председател на Демократическата партия.

Парламентарните избори в Сърбия бяха отложени, а президентът Александър Вучич обяви, че те ще се проведат на 14 или 21 юни.

Най-четени