Меко казано тревожни новини от Израел за тези, които са си сложили ваксина на Пфайзер/Бионтех 28.06 | 14:00

Израел сега преоценява своите разпоредби за COVID-19, след като предприе мерки за отваряне на обществото и икономиката си след многократни блокировки миналата година, ваксинираните с Пфайзер са ударени ит щама "делта"

От iNews.bg

Половината от възрастните, които в момента са заразени с "делта" варианта на COVID-19 в Израел, са били изцяло ваксинирани с препарата на Pfizer Inc., което накара правителството да възобнови изискването за носене на маски на закрито и други мерки за ограничаване на силно вирулентния щам, съобщава американското издание The Wall Street Journal.

Предварителните констатации на израелските здравни служители предполагат, че около 90% от новите инфекции вероятно са причинени от "Делта" варианта, според Ран Балисър, който ръководи експертна консултативна комисия по COVID-19 на правителството. Децата под 16 години, повечето от които не са били ваксинирани, представляват около половината от заразените, каза той.

Миналата седмица правителството разшири кампанията си за ваксинация, за да включи всички 12 до 15-годишни след скок на инфекциите сред учениците в град в Централен Израел. Оттогава заразата се разпространява бързо географски и в други групи от населението. Броят на случаите в Израел е сравнително нисък според световните стандарти. Но новите случаи на Covid-19 нараснаха до над 200 в четвъртък от около 10 на ден през по-голямата част от юни.

Израел сега преоценява своите разпоредби за COVID-19, след като предприе мерки за отваряне на обществото и икономиката си след многократни блокировки миналата година. "Влизането на "делта" щама промени динамиката на предаване", каза проф. Балисър, който е и главен иновационен директор на най-голямата организация за управление на здравето в Израел, "Клалит".

Щамът "Делта", който се появи за първи път в Индия в края на 2020 г. и е известен още като B.1.617.2, сега е открит в повече от 70 страни. В САЩ експертите по обществено здравеопазване очакват скоро да се превърне в доминиращ щам.

Тези така наречени случаи на пробив - дефинирани като положителни резултати от теста на COVID-19, получени най-малко две седмици след получаване на последната доза ваксина от пациентите - се очакват широко, тъй като ваксината Pfizer е високоефективна, но не е 100% надеждна, според г-н Балисър. Израелските здравни служители са оптимистични, че дори вариантът да се разпространи, доказателства от страни като Великобритания сочат, че ваксината ще предотврати голямо нарастване на тежките заболявания и хоспитализации, които измъчваха здравната система на страната при предишните вълни. Израел е регистрирал само пет тежки случая през последните 10 дни, каза проф. Балисър, но дали ще се появят още, е твърде рано да се каже.

Освободените от изискването за носене на маска включват деца под седем години, хора с увреждания, които им пречат да носят маска, или двама работници, които работят редовно заедно. Правителството отмени изискването за маска на закрито преди 10 дни и отмени повечето други превантивни мерки, след като проведе една от най-бързите кампании за ваксинация в света. Около 80% от израелтяните на възраст 16 и повече години са получили две дози от ваксината, разработена от Pfizer и немския партньор BioNTech SE.

По-рано тази седмица израелското правителство препоръча всички 12 - 15-годишни да бъдат ваксинирани, за да се предпазят от "делта" варианта. Израел беше ранен тест за ефективността на ваксината, след като огнищата през миналата година в един момент му дадоха един от най-високите нива на инфекция на глава от населението в света. От началото на пандемията са заразени 840 522 от 9,3 милиона граждани на страната, от които 6429 са починали. Израелските здравни служители заявиха, че силно заразният щам вероятно е влязъл в страната през основното международно летище в близост до Тел Авив, където система, предназначена да проверява всяко ново пристигане чрез тестване, е била претоварена през последните дни на фона на нарастването на чуждестранните пътувания. В сряда правителството забави разрешаването на чуждестранни граждани да влизат в страната с цел туризъм от 1 юли до 1 август и възстанови изискването за маска в летищата, предаде "Фокус".

Водещи

Най-четени