Сега пък британците ще искат пари от ЕС заради Брекзит 21.05 | 09:55

Брюксел трябвало да изплати акциите на Лондон в Европейската инвестиционна банка

От iNews.bg

След като от месеци се говори за това какви суми ще трябва да плати Великобритания на ЕС заради напускането на общността, сега подобни сметки направиха и в Лондон. Само че в обратна посока. Британският премиер Тереза Мей смята, че Евросъюзът трябва да изплати на Великобритания милиарди паунда за акциите на страната в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Според Мей страната й има финансови права, които трябва да се отчитат наравно със задълженията, по време на преговорите за Брекзит.

"Много се говори за това, какви задължения трябва да има Обединеното кралство или за това, какви могат да бъдат правата ни, като се имат предвид парите, които са платени в миналото. Ние ясно казваме, че ще отчитаме и правата, и задълженията", казва Мей пред британски медии, предаде БГНЕС. Премиерът припомня, че Великобритания участва в няколко големи съвместни с ЕС финансови и инвестиционни проекта. Поради това страната има право на дял в крайната "сметка".

"Има инвестиционна банка, има инвестиционен фонд, има и други области. Както знаете, това ще бъде важна част от преговорите", посочва Мей. Според правителствени източници, делът на Великобритания в банката се оценява на около 10 милиарда евро. Според медиите, в процеса на Брекзит ЕС може да поиска от Великобритания около 100 милиарда евро за различни задължения, поети от Лондон по-рано.

Водещи

Най-четени