САЩ: Демокрацията в Турция е опасност! 10.03 | 18:25

Дори и американците осъждат убийствената цензура в съседната нам държава

От iNews.bg

Решението на турските власти са наложат пълен контрол върху опозиционния вестник Zaman предизвика редица остри реакции, както в Европа, така и в САЩ.

Вчера евродепутатите изразиха загриженост, но не предприеха никакви действия или санкции във връзка със жестоката цензура, която авторитарният ислямистки режим на Реджеп Тайип Ердоган налага с "желязна ръка" върху свободното слово на редица издания, телевизии и журналисти.

След показните и абсолютно незаконни арести на журналистите от вестник "Джумхюриет", нахлуването в редакцията на критичния "Заман", свързан с турския дисидент Фетхулах Гюлен, който живее в изгнание в Пенсилвания, се оказа поредна демонстрация на сила срещу опонентите на Ердоган. Онези, които разкриха връзките на Ердоган и семейството му с "Ислямска държава" бяха тикнати в зандана, а онези, които трябваше да ги защитят замълчаха.

В Турция перото е оковано от страх, че във всеки момент полицията може да нахлуе. Гражданското общество, чийто протести са задушавани със сълзотворен газ, водни оръдия и дори пластмасови куршуми, не успява да извоюва свободата на своите медии, точно защото властта в Турция няма интерен от свободомислещи данъкоплатци.

Дори и в Конгреса на съюзниците от САЩ не са в екстаз от случващото се с изданията в Турция. Американските законодатели са силно обезпокоени, заяви в сряда председателят на Комисията за сигурност и сътрудничество с Европа сенатор Роджър Уикер.

Той призна, че Ердоган е решил да установи контрол върху медия на независимите гласове в Турция.

Уикер отбеляза още, че за последните 18 месеца в Турция са образувани 1845 наказателни дела срещу турски граждани. Мотивът за тези скандални процеси е "оскърбление към президента".

Турция и САЩ имат близки отношения заради членството си в НАТО, но не е тайна, че за Вашингтон е все по-трудно да "държи юздите" на Анкара.

"Ние призоваваме Турция да отмени загубилия актуалност закона за оскърбление и клевета. Когато такива основополагащи свободи, като свободата на словото и свободата на медиите, са в опасност, значи самата демокрация е в опасност", каза още сенаторът

"Заман" не е първата "жертва" на режима. Бяха закрити и други частни медии като телевизионни канали "Каналтюрк" и "Бугюн ТВ", вестниците "Бугюн" и "Милет", както и радиостанцията "Каналтюрк".

Най-четени