Нов шпионски скандал! И Берлин подслушвал Вашингтон 22.06 | 17:02

Обект на спецслужбите били редица представители на Белия дом, министерства, посолства и др.

От iNews.bg

Не само службите в САЩ са подслушвали високопоставени германски политици, но и обратното. Преди години гръмна огромен скандал, че Вашингтон е подслушвал телефона на Ангела Меркел и още куп политици и държавници както в Германия, така и в други европейски страни. Тогава информацията дойде от Едуард Сноудън. Сега се оказва обаче, че се е случвало и обратното.

Германската служба за външно разузнаване с години е подслушвала редица политически и икономически цели в САЩ, в това число и Белия дом, съобщава в свое разследване германския седмичник "Шпигел", предаде БГНЕС. Изданието съобщава, че е видяло документи, според които разузнавателната служба има списък с близо 4000 т. нар. "подбрани ключови думи" за наблюдение в периода 1998 г. - 2006 г. Сред тях са телефонни номера, факсове и имейл адреси в Белия дом, както и такива на държавни секретари и министри на финансите.

Сред другите цели за шпионаж на ведомството са както военни обекти като военновъздушните и военноморските сили, така и космическата агенция НАСА и неправителствената организация "Хюмън Райтс Уоч". Според "Шпигел" подслушвани са също и редица чуждестранни посолства и международни организации като Международния валутен фонд (МВФ). От германската служба за външно разузнаване отказаха да коментират разследването на изданието.

Водещи

Най-четени