САЩ спират визите за руснаци 21.08 | 15:09

Засега няма да налагаме ответни мерки, обяви Сергей Лавров

От Кристиан Костурков

САЩ спират издаването на визи на руски граждани. Мярката е временна, що се отнася до службата в посолството в Москва, а за останалата територия на страната е за неопределен период. Първият ден, в който дипломатическото представителство на САЩ в руската столица няма да издава имиграционни документи за поданиците на Владимир Путин, е тази сряда. Това ще продължи до 1 септември, когато работата ще бъде възстановена. Засега не е ясно кога това ще се случи в останалите консулски служби, разположени извън Москва, става ясно от съобщение на сайта на щатското посолство в Русия. В него се посочва още, че причина за спирането на издаването на визи е изгонването на голям брой американски дипломати от Русия.

Още от днес сутринта пък започва процес по отмяна на насрочените интервюта с кандидати за получаване на визи. Хората, които вече имат определена за целта дата и час, ще бъдат уведомени, че трябва да се свържат с посолството и да уговорят ново интервю. От посолството и консулските служби на САЩ предупреждават, че заради намаления персонал в бъдеще процедурите по издаване на визи за руснаци могат да отнемат повече време.

Москва не възнамерява да предприема ответни действия на това решение на американското посолство. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА "Новости". Той отбеляза, че руските дипломатически служби в САЩ няма да спрат да издават визи на американците. От думите му обаче стана ясно, че все пак Москва може и да реагира по някакъв начин на действията на американското посолство. Засега обаче той се въздържа да обяви какви могат да бъдат те.

"Що се отнася до наши ответни мерки, както вече отбелязах, първо трябва да проучим решенията, които обявиха американците. Мога да кажа само едно: няма да стоварваме нищо върху гражданите на САЩ. Т.е., ако някой се е надявал, че глупавият пример ще бъде заразителен, то той се е объркал", каза Лавров.

Първият дипломат на Москва разчете и задкулисни действия на американските власти по отношение решението им за спиране на издаването на визи за руснаци. Според думите му то цели да се предизвика недоволство сред руските граждани спрямо ръководството на собствената им страна. "Тази логика ни е позната. Това е логиката на онези, които организират цветни революции, това е инерция от администрацията на Обама в чистия й вид", каза Лавров.

Той припомни и че в края на 2016 г., когато САЩ изгониха група руски дипломати, Москва не отговори веднага с ответни мерки. А направи това чак, след като Конгресът гласува нови санкции срещу Русия.

Водещи