Още един руски агент обвинен за отравянето на Скрипал 21.09 | 17:29

Под отговорност за покушението ще бъде подведен Денис Сергеев, който по онова време се е подвизавал под името Сергей Федотов, твърди британската полиция

От iNews

Британската полиция обвини трети руски агент за отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри. Под отговорност за покушението ще бъде подведен Денис Сергеев, който по онова време се е подвизавал под името Сергей Федотов.

Според британските власти Сергеев е бил ръководител на операцията на терен. Другите двама, обвинени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал са Александър Мишкин и Анатолий Чепипга. 

Името на Федотов стана ясно още преди месеци. Изданието "Bellingcat” публикува обширен материал, с който обрисува стъпките на руските агенти. Федотов е едно от лицата, замесени във взривяването на чешките складове за боеприпаси. Федотов е част от  подразделение 29155 на ГРУ - звено, в което участват най-малко шестима агенти.

Операцията е била наблюдавана от ген. Андрей Аверянов. 

В този сюжет се появи и името на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, който също бе обект на покушение. Има данни, че зад отравянето на българския бизнесмен с Новичок стои същото звено на ГРУ.

Най-четени