Още по-сериозни военни действия в Нагорни Карабах през днешния ден 03.10 | 17:00

Почти 200 са вече загиналите в конфликта, над 30 от които цивилни

От iNews.bg

Арменските и азербайджанските сили са в разгара на интензивна битка за спорния регион Нагорни Карабах, след като Азербайджан предприе широкомащабна нова офанзива днес, съобщиха арменските власти, предаде БГНЕС.

Баку и Ереван от десетилетия са в къкрещ конфликт заради Нагорни Карабах, етнически арменски регион на Азербайджан, който се откъсна от Баку във войната през 90-те години, отнела живота на около 30 000 души.

И двете страни се противопоставиха на международните призиви за прекратяване на огъня и обвиниха другата, че е започнала новите сблъсъци, започнали миналата неделя и прераснали в най-тежките боеве от прекратяването на огъня през 1994 г.

Днес подкрепените от Армения сепаратистки сили отблъснаха "масирана атака” на Азербайджан и предприеха контранастъпление, заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян.

"Тежки боеве продължават и по други флангове", написа тя във Фейсбук.

Лидерът на сепаратистите от Нагорни Карабах Араик Арутюнян заяви, че се води "финална битка” с азербайджанските войски. "Нацията и родината са под заплаха. Дойде време цялата нация да се превърне в мощна армия”, каза той пред журналисти, преди да се присъедини към войските на бойното поле.

Говорителят на армията на Нагорни Карабах Сурен Сарумян каза, че азербайджанските сили, използващи авиация, безпилотни летателни апарати и танкове, са срещнали "героична съпротива” от бойци-сепаратисти.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че неговите сили са "завзели нови опори (в Карабах) и са изчистили територията от вражеските войски".

Почти 200 души са потвърдени като убити след избухването на боевете миналата неделя, включително над 30 цивилни.

Има опасения сред анализатори, че битките могат да се разраснат до всеобхватна война с много фронтове, включваща регионалните сили Турция и Русия. 

Водещи

Най-четени