ЕК няма да въвежда визи за граждани на САЩ 24.10 | 10:22

Евродепутатите поискаха такива заради България, Румъния, Хърватия и Кипър

От iNews.bg

Европейската комисия няма да промени позицията си за въвеждане на визи за граждани на Съединените щати. Това заяви говорителят на Комисията Ерик Мамер след като Европейският парламент прие резолюция,  в която настоява за това, съобщава БНР. Евродепутатите се мотивираха с  факта, че Съединените щати все още имат визов режим за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Говорителят Адалбер Янз повтори думите на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон пред Европейския парламент в началото на седмицата, че това би бил контрапродуктивен ход. Янз припомни, че Полша вече е извадена от този режим и същите перспективи стоят и пред останалите 4 страни-членки:

Четирите страни-членки имат конкретна перспектива за напредък, а някои от тях са близо до изпълнение на критериите за присъединяване към безвизовата програма. И всички те искат да запазят този подход. Нито една от тях не е поискала да замрази безвизовия режим за американски граждани. Всички те са се съгласили да продължат диалога и да работят за изпълнение на критериите.

Водещи

Най-четени