В над 150 града руснаци излязоха на масови протести с искане Навални да бъде освободен! Ядоха бой ВИДЕО 01.02 | 09:00

Вчера беше арестувана и съпругата на Навални Юлия по време на шествие до следствения изолатор „Матроска тишина“, в който се намира опозиционерът

От iNews.bg

Полицията в Русия задържа вчера около 5000 души на територията на цялата страна и блокира центъра на Москва в опит да ограничи протестите в подкрепа на Алексей Навални и срещу режима на Путин.

Стротици хиляди протестиращи (в над 150 града) от Владивосток до Санкт Петербург се противопоставиха на правителствените предупреждения за провеждане на демонстрации срещу ареста на един от видните критици на президента Владимир Путин – Алексей Навални.

Навални беше арестуван на летище Шереметиево при пристигането си в Москва в средата на януари и остава в ареста до 15 февруари.

44-годишният борец срещу корупцията е в московския център за задържане "Матроска тишина" и го заплашва петгодишна ефективна присъда по две дела, въпреки призивите на западните правителства за освобождаването му.

Властите предприеха безпрецедентни мерки и затвориха центъра на Москва, по улиците бяха разположени стотици полицаи и представители на специалните части, затворени бяха централните метростанции, а движението на пешеходците беше ограничено.

Тази тежка военна техника очакваше протестиращите пред Ермитажа в Санкт Петербург

В последния момент организаторите направиха промяна в плановете и вместо пред сградата на Федералната служба за сигурност (ФСБ) протестиращите се разпръснаха в различни части на града.

АФП съобщава за десетки задържани протестиращи. По информация на ДПА пък, полицията е използвала сълзотворен газ и електрошокови уреди.

Независимият наблюдател OVD-Info съобщи, че в цялата страна са били задържани най-малко 4 027 души. Според сайта, най-голям брой арестуване има в Москва – 1 167 протестиращи, и 862 -ма в Санкт Петербург.

Вчера беше арестувана и съпругата на Навални Юлия по време на шествие до следствения изолатор "Матроска тишина", в който се намира опозиционерът.

На организираните миналата седмица протести също имаше иляди задържани, а срещу повечето от тях бе употребена сила.

Председателят на Съюза на журналистите в Русия Владимир Соловьов съобщи за около 60 арестувани по време на демонстрациите журналисти.

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева в социалната мрежа "Туитър" осъди насилственото задържане на мирно протестиращи в Русия. "Осъждаме за пореден път насилственото задържане на мирно протестиращи привърженици на Алексей Навални. Използването на непропорционална сила противоречи на поетите от Руската федерация ангажименти за зачитане на човешките права”, заяви Захариева.

Водещи

Най-четени