BP с рекордна глоба за петролния разлив в Мексиканския залив 15.11 | 15:47

Петролната компания продава акциите си, за да може да изплати глобата си

От Владислав Рашков

Петролният гигант British Petroleum (BP) обяви, че е в "напреднал стадий на преговори" с американските агенции относно разлива в Мексиканския залив отпреди две години. Същевременно обаче двете страни са далеч от "финално споразумение", уточнява BBC, цитирани от Econ.bg.

Имайки предвид обема на разлива, споразумението ще изисква от петролната компания рекордна финансова санкция, по думите на анализатори. От BP пък заявиха, че каквато и да е сделката няма да включва граждански искания по силата на Закона за чиста вода, частни граждански искания, както и държавни искания, свързани с икономически загуби.

Вместо това корпорацията ще се признае за виновна за престъпна небрежност и ще заплати огромна глоба в замяна на отмяната на последващи разследвания срещу нея по случая. Естествено, подобно споразумение ще трябва да бъде съблюдавано от съдебните органи.

През 2010 г. катастрофата в нефтената платформа Deepwater Horizon доведе до смъртта на 11 работници и изливането на милиони барели петрол в Мексиканския залив.

Очаква се глобата, която BP ще плати, да постави нови рекорди. Предишният се държи от фармацевтичния гигант Pfizer, който заплати 1,2 млрд. долара през 2009 година.

Петролната компания започна да продава акции преди известно време, за да събере средства, с които да уреди делото и всички обвинения по него. Британците ще направят последна вноска от 860 млн. долара до края на годината в общия компенсаторен фонд за Мексиканския залив, който възлиза на 20 млрд. долара.

Водещи

Най-четени