Без ТИР-ове през „Витиня” до есента 31.07 | 13:21

Заради ремонта в тунела и засиления летен трафик камионите ще заобикалят по стария път

От iNews.bg

От утре, 1 август, до 15 октомври се ограничава движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 тона в тръбата в посока София на тунел "Витиня" на магистрала "Хемус". Задължителният обходен маршрут за камионите в посока Варна - София е по първокласния път I-1 като отбиването на трафика е при 35-ти километър на магистралата. Включването в движението по аутобана в посока столицата след това ще се осъществява при 29-ти километър.

С пренасочване на тежкотоварните камиони се повишава безопасността на движение и се улеснява трафикът по време на ремонта на тръбата за Варна на тунел "Витиня". В района на съоръжението има голям надлъжен наклон, което затруднява предвижването на тежкотоварните автомобили, води до образуването на километрични колони, а понякога се налага и пълно спиране на движението. Обособяването на обходен маршрут за тежкотоварния трафик ще улесни предвижването в тунела.

Ремонтните дейности на най-дългият тунел у нас (1195 м) започнаха на 27 юни и от тогава трафикът преминава двупосочно в тръбата за София. Те включват възстановяване и усилване на тунелната облицовка, хидроизалация, обновяване на пътната настилка, на електрическата и вентилационната инсталация, ново LED осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване и т. н. Очаква се възстановителните дейности да приключат през декември.

Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи от София за Ботевград е път I-1 - от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на "Хемус" с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата (Витинска река), а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на аутобана.

Водещи

Най-четени