Германските коли втора ръка най-търсени в нета 31.10 | 18:03

15% ръст се отчита на онлайн пазара, близо 60% от купувачите предпочитат автомобил над 10 години

От iNews.bg

Водещата онлайн платформа за обяви в България OLX, отчита ръст на всички показатели в категория "Автомобили" за 2018 година. Търсенето е нарастнало с 15% спрямо миналата година, броят на новите обяви се увеличава с 2%, а на потребителите с 5%. "Мобилното приложение на OLX продължава да бъде предпочитан канал за търсене и публикуване на обяви, като бележи 17% ръст на потребителите.", коментира Камен Янкулов, изпълнителен директор.

Най-предпочитана марка автомобили сред търсещите в OLX с цел покупка е Volkswagen, следвана от Opel, Audi, BMW и Mercedes, като средната цена на автомобил втора ръка в OLX е 7000 лева. Почти 60% от предлаганите автомобили са на възраст над 10 години.

Не е шега, че за потребителите от Перник най-търсената марка е Volkswagen Golf (близо 6000 търсения на месец), в София предпочитанията са основно към BMW (8000 търсения на месец), а в Пловдив любима марка се оказва Mercedes с почти 10 000 търсения месечно. В морските центрове Бургас и Варна най-много се търси Audi, средно 4000 търсения.

Мотоциклетите и скутерите стават все по-популярни в България, като най-много търсения на подобен тип возила има в Пловдив (11 000 търсения месечно). Това се дължи основно на икономичността и по-ниските разходи за поддръжка на среден клас подобни превозни средства.

Агро машини и специализирана земеделска техника се търсят най-много в региона на София и Варна, средно 1000 търсения месечно.

Сред обявите за продажби на коли в OLX и през тази година Volkswagen остава най-популярна марка почти във всички региони на страната. Изключение правят Ямбол, където най-предлаганата марка е Opel (средно 200 обяви) и Пазарджик, където има публикувани най-много обяви за марката BMW (средно 300 обяви).

"Използвам OLX от около година, за да мога да публикувам голям брой обяви без много усилия. Нямам време да се занимавам и бизнес профила ми в платформата върши чудесна работа. Наблюденията ми са, че българите нямат много възможности и масово търсят автомобили до 5000 лева. С приоритет продавам колите, които имат газова уредба и са на по-малко километри.", споделя Константин Илиев, собственик на авто къща в Благоевград.

Предвид предстоящия сезон, зимните гуми също са много търсен артикул в OLX през последния месец. Предпочитани са новите гуми, за сметка на тези втора употреба, тъй като хората избират да инвестират в тях дългосрочно, без да им се налага да купуват нови всеки сезон. Най-търсените марки са Michelin (18 420 търсения) и Continental (11 800 търсения).

Водещи

Най-четени