ЕК: Volkswagen отстрани 80% от проблемите по „Дизелгейт“ 17.07 | 16:39

Брюксел и потребителските агенции на ЕС се отчетоха за резултатите от преговорите

От iNews.bg

Европейската комисия и националните органи за защита на потребителите в ЕС публикуваха днес своите заключения относно изтеглянето от пазара в Съюза на 8,5 милиона автомобила, извършено от групата "Фолксваген” вследствие на скандала "Дизелгейт".

Усилията на групата VW за изграждане на доверие при изтеглянето от пазара на засегнатите автомобили и същественото подобрение по отношение на предоставяната на потребителите информация се приветстват. Процентът на поправките възлиза към настоящия момент на 80 на сто и групата се ангажира да продължи безплатната актуализация и свързаната с нея фактическа гаранция да разреши проблемите, които възникват след актуализацията, до края на 2020 г. Комисията и органите за защита на потребителите обаче изразяват съжаление, че дружеството не е предоставило цялостна и ясна гаранция в случай на проблеми, които възникват след поправката.

След скандала "Дизелгейт", през септември 2016 г. комисар Йоурова получи от "Фолксваген” план за действие за целия ЕС, с който се гарантира, че засегнатите автомобили в Съюза ще бъдат поправени, че потребителите са надлежно информирани и че този процес не поражда неудобства за тях. През юни 2017 г., когато процесът по поправките все още беше бавен, в допълнение "Фолксваген” предостави т. нар. мярка за изграждане на доверие, като обеща да отстранява всички проблеми, възникващи след поправката, до края на 2018 г.

През септември 2017 г. националните органи за защита на потребителите под ръководството на нидерландския орган (ACM) и Европейската комисия поискаха от "Фолксваген” да положи допълнителни усилия. В днешния доклад се прави преглед на резултатите от действията, предприети от страна на "Фолксваген” в отговор на това искане.

Водещи

Най-четени