Затворени пътища няма, в някои проходи не се допускат камиони 17.12 | 18:00

Очаква се падане на температурите, настилките са обработени срещу заледяване

От iNews.bg

Създадена е необходимата организация за зимно поддържане на републиканските пътища и няма ограничения в движението на леките автомобили заради снеговалежите, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в Агенция "Пътна инфраструктура". За камионите над 12 тона е ограничено движението през Троянския проход и по пътя Шипково - Рибарица.

Министър Нанков съобщи, че се очаква понижение на температурите, а във вторник-сряда градусите ще паднат под нулата и ще има нови снеговалежи. "Всичко е на асфалт, превантивно е направена обработка срещу заледяване навсякъде", съобщи регионалният министър.

До 21 декември ще завършат всички ремонтни дейности по пътната мрежа, за да могат спокойно да пътуват шофьорите за предстоящите коледни и новогодишни празници.

Днес около 500 машини са работили в районите със снеговалеж, като най-много 160 са в Софийска област. Призовавам шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия и да карат внимателно, тъй като и при предходните снеговалежи, въпреки създадената организация имаше водачи, които не бяха с подходящи гуми и създадоха кризисни ситуации, каза министър Нанков. Той припомни, че преди две седмици магистрала "Тракия" е била затворена за близо 2 часа заради неподготвен шофьор на камион, който се е завъртял и по този начин е възпрепятствал работата както на снегопочистващата фирма, така и пътуването на всички останали шофьори.

Малко преди това от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че към 15:30 ч. е било възстановено движението на товарни автомобили над 12 тона през проход "Предел" /път II-19 Симитли – Разлог/. То беше спряно пременно около 13:30 ч. поради обилния снеговалеж в района.

Засега остава ограничено движението на камиони над 10 тона през проходите "Вратник” и "Твърдишки". Забранено за товарни автомобили над 3,5 тона е преминаването през проходите "Дюлински” и "Пампорово”. Такова е в сила и за превозни средства над 12 тона през "Петрохан" "Троян-Кърнаре" и "Шипка”. Около 17:00 ч. временно бе затворен прохода "Превала" поради започналия обилен снеговалеж.

Водещи

Най-четени