Как да съхраним правилно летните гуми през зимата? 15.11 | 15:48

Със спазването ан някои правила можем да удължим живота им до 6 години

От iNews.bg

Мястото за съхранение на летните ви гуми е от значение. Според експерти правилната температура за съхранение е най-важният фактор. Можете да удължите експлоатационния им живот също и като ги предпазвате срещу влага, химикали и ултравиолетови лъчи. Най-лесният вариант е да ползвате хотел за гуми. Къде да съхранявам гумите си: в гаража, в мазето, на балкона, или някъде навън? Според

Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres, температурата на съхранение е най-важният фактор.

"Навремето някои хора съхраняваха гумите си в близост до котлите от централната отоплителна система на сградата. На това място е твърде горещо, а жегата има неблагоприятен ефект върху каучуковите съединения. Гумата ще започне да изсъхва, да се втърдява и с времето ще се появят пукнатини. Може дори да се запали", обяснява Дражик.

"Перфектното място за съхранение на гуми би следвало да бъде хладно, с температура под 15°C, където гумите да бъдат на сухо. Тъмни пространства, защитени от слънчева светлина, са за предпочитане, понеже ултравиолетовите лъчи понижават издръжливостта на гумата", добавя Дражик.

Хотелът за гуми решава проблема със съхранението

Все по-често срещан подход е гумите да се съхраняват на хотел, тъй като това освобождава място за други неща. Хотелът за гуми може да бъде лесно решение и в случаите, когато например в жилищната сграда се забранява да бъдат съхранявани автомобилни гуми като противопожарна мярка. В хотела гумите се проверяват, измиват и монтират от професионалисти. "Съхранението на гумите в подходящи условия ще удължи експлоатационния им живот", подчертава Дражик.

Внимателно поддържана висококачествена гума може да издържи до шест години. Ако гумите ви са произведени преди повече от десет години, не трябва да ги използвате изобщо. Можете да видите датата на производство изписана като четирицифрено число върху самата гума: първите две цифри показват седмицата на производство, докато последните две – годината (т.нар DOT).

Място за съхранение, което подлага гумата на всички вредни влияния, само за един сезон може дотолкова да я увреди, че тя да не може повече да се ползва.

Мощните пръскачки за вода могат да увредят гумите

Препоръките за съхранение на зимни и летни гуми са много сходни. Преди да приберете гумите си, ги измийте внимателно и ги изплакнете. Махнете по-големи камъчета от жлебовете и проверете протектора и страниците за пукнатини или необичайни издутини. "При миене оставете точката на налягане на водната струя извън гумата, тъй като тя може да прекъсне връзката на каучука с лентата под нея. Това може да доведе до скъсване на гумата при следваща употреба", казва Мартин Дражик

Преди да приберете гумите се уверете, че те са напълно сухи. Гумите не трябва да влизат в контакт с масла, разтворители или други химически смеси на мястото където се съхраняват. Ако е нужно, можете да закупите предпазни торби за допълнителна защита.

Гумите не трябва да бъдат затиснати от нещо тежко и не трябва да има напрежение; с други думи, не трябва да нареждате никакви други неща върху тях. "Когато съхранявате гумите една върху друга, бих препоръчал да увеличите малко налягането, понеже върху най-долната гума има сериозен товар." казва Дражик.

За съхранението на гуми накратко:

-Проверявайте възрастта на гумите и си закупувайте нови най-много на 6-10 години

-Проверявайте състоянието на протектора и махайте по-големите камъчета от жлебовете

-Измийте гумите и ги оставете да изсъхнат напълно преди да ги приберете

-Съхранявайте гумите си на хладно и сухо място

-Предпазвайте гумите от слънчева светлина и химикали

-За повече спокойствие, оставете работата на професионалистите в хотела за гуми.

Ето и основните правила:

1. Температура 

Температурата в помещението за съхранение трябва да е под +25ºC, като за предпочитане е да е тъмно и под +15ºC. Свойствата на каучука може да се променят, което да повлияе на експлоатационния живот на гумата, ако температурата е над 25ºC и под 0ºC. Съхранението на хладно няма отрицателен ефект върху продуктите от каучук.

2. Влага 

Условията на силна влага трябва да се избягват. Влажността в помещението за съхранение не трябва да е толкова висока, че да се образува конденз по гумите. Гумите не трябва да се съхраняват при условия, в които са изложени на дъжд, пръски и др.

3. Светлина

Гумите трябва да са защитени от светлина, особено от пряка слънчева светлина и силно изкуствено осветление с интензивна ултравиолетова светлина.

4. Кислород и озон

Озонът има много силно влошаващо въздействие върху гумите. Помещението за съхранение не трябва да съдържа оборудване, което генерира озон, например флуоресцентни лампи или живачни лампи, високоволтово електрическо оборудване, електромотори или друго електрическо оборудване, което може да генерира искри или тихи електрически разряди.

5. Деформация

Ако е възможно, гумите трябва да се съхраняват свободно в тяхната естествена форма, така че да не са подложени на натоварване, натиск или усукване. Силни деформации, възникнали по време на дългосрочно съхранение, може да доведат до разкъсване при напомпването.

6. Разтворители, масла, греси и топлина

Гумите трябва да се пазят от контакт с разтворители, масла или греси дори ако контактът е за кратко. Гумите трябва да се пазят и от мощни източници на светлина и искри при електрическо заваряване.

7. Боравене с гумите 

При боравене с гумите в склад те не трябва да се изпускат от височина над 1,5 m. При падане те могат да се повредят в зоната на борда. Типичното последствие е изкривен борд. Ако видите, че гумата е с изкривен борд, ние не препоръчваме да монтирате такава гума към джанта.

Водещи

Най-четени