Камионите ни в Гърция – само по магистрали и главни пътища 13.06 | 15:32

До месец и влизането в югозападната ни съседка с кола става платено

От iNews.bg

Българските ТИР-ове, както и всички, преминаващи през Гърция, вече ще могат да се движат само по магистралите и първокласните пътища там. Причината е, че се забранява движението на тежкотоварни автомобили по второкласната пътна мрежа в югозападната ни съседка. Това става ясно от официален отговор на Министерството на външните работи на Република България във връзка с отправено запитване от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Министерството на транспорта и комуникациите на Република Гърция е потвърдило пред представители на посолството на България в Атина, че със закон, обнародван в държавен вестник на 27.05.2016г., се забранява движението по обходна пътна мрежа за МПС със стопанско предназначение, тежки автомобили, строителни пътни машини, товарни и друг вид МПС, надвишаващи 3.5т. С решение на министъра на инфраструктурата, транспорта и мрежите се определят изключения от забраната при специални случаи: постоянно пребиваване на собственика в съседен район; жителство; извършване на обществена или частна дейност; при адресна регистрация на фирмата; за селскостопански нужди, за автобусите от обществения транспорт КТЕЛ.

От страна на министерството е било допълнително пояснено, че ограниченията не важат, когато обходен маршрут се използва, за да се достигне до представителство на фирма - клиент или собственик на съответната транспортна компания.

По отношение на предстоящото въвеждане на пътна такса непосредствено след ГКПП-Промахон, Министерството на транспорта и комуникациите на Гърция е пояснило, че към момента все още няма яснота относно точната дата. На фирмата-оператор на пътното трасе "Егнатия одос" са били спуснати указания за своевременно информиране на обществеността за датата на въвеждане на въпросната пътна такса. В рамките на проведен разговор с представител на "Егнатия одос" от страна на посолството на България е било установено, че пътната такса на посочения пункт се предвижда да бъде в размер на 2.40 евро и ще бъде въведена до един месец, като все още не е ясна точната дата.

СБА напомня, че българо-гръцката граница може да бъде преминавана с валидни българска лична карта, паспорт или временен паспорт. Особености при влизане в държавата няма. При пътуване в Република Гърция българските граждани трябва да имат валидна европейска здравноосигурителна карта, с оглед оказването при необходимост на спешна медицинска помощ. Режимът за краткосрочно пребиваващи български граждани е безвизов. Задължително е притежаването на зелена карта или валидна застраховка за автомобила.

Водещи

Най-четени