Масови проверки на колите започва КАТ в цялата страна 31.10 | 20:24

Пътна полиция стартира традиционната акция „Зима“, ще глобява веднага и за най-дребното нарушение

От iNews.bg

От утре КАТ ще спира масово коли, за да провери до каква степен шофьорите са подготвили автомобилите си за зимния сезон. Традиционната акция започва утре и ще продължи до края на месец ноември. През всичките дни на различни точки по пътищата ще бъдат разположени екипи на Пътна полиция, които ще спират и отбиват за проверки автомобилите. Катаджиите ще подлагат превозните средства на пълна инспекция за готовността им за зимния сезон, през който произшествията се увеличават значително, както и броят на пострадалите хора.

Сред основните неща, които ще проверяват полицаите, са изправността на колите и най-вече на светлините, състоянието на чистачките, включително и системите за измиване на прозорците, дали гумите на автомобилите отговарят на изискванията. Засега шофьорите, които карат с летни гуми, няма да бъдат санкционирани, тъй като все още не са приети предложенията за промяна в Закона за движение по пътищата, които предвиждат те да станат задължителни. Въпреки това обаче, ако грайферите на гумите не са в съответствие с действащата нормативна уредба, водачите ще бъдат глобявани. Санкции ще бъдат налагани и за всяко друго неспазено изискване, независимо какво е, толеранс или гратисен период няма да има. Покрай подготовката на колите за зимата по традиция ще бъдат проверявани и документите на колата, накличието на валиден технически преглед и застраховка "Гражданска отговорност", употреба на алкохол и др.

Акция "Зима" също така има за цел да изгради по-висока култура на шофиране у българските водачи на МПС. Концентрацията на шофьорите е много важен фактор. Поради това ще бъдат засилени контролните проверки от екипи на Пътна полиция на територията на цялата страна. Те също ще дават насоки и съвети на водачите за по-безопасно и сигурно шофиране през зимата.

Специално внимание ще бъде обръщано и на безопасността на пешеходците, които са най-уязвими при произшествията на пътя през зимата. Статистиката на КАТ сочи, че през изминалия зимен сезон (2015-2016 г.)броят на загиналите при ПТП-та е 237. От тях 108 (45.57%) са били водачи, 69 – пешеходци (29.11%), 60 – пътници (25.32%). Ранените при катастрофи през зимата са били 3170. Най-много – 1299, са били отново водачите на МПС. Пътниците в автомобилите, които са пострадали, са били 1077, а пешеходците – 792-ма. Има и двама ранени работници на пътя. Не липсват и случаи с пострадали мотоциклетисти – 97. Статистиката на КАТ показва още и ранени при ПТП през миналата зима велосипедисти и хора, придвижвали се с каруци – съответно 39 и 13. Общо с изброените 3 вида превозни средства са загинали 10 души.

Водещи

Най-четени