Нашите гонят призови места на Shell Eco-marathon 14.05 | 16:55

След 8 години за първи път 4 отбора от България заминават за Ротердам

От Кристиан Костурков

Четири български отбора ще мерят сили с конкурентите си от Европа и Африка за първите места на състезанието за екологични автомобили Shell Eco-marathon 2015. Това стана ясно днес при официалното представяне на отборите и техните коли, които след седмица ще бъдат в холандския град Ротердам, където между 21 и 24 май ще се проведе надпреварата. Всички наши участници вече имат по-голям или по-малък опит на Shell Eco-marathon, натрупан през последните 8 години, откакто страната ни се представя в надпреварата. Най-голям стаж има тимът на Техническия университет-София, който участва в състезанието от 2007 г. насам. Отборът вече е доказал качествата си, след като през 2013 г. се класира на второ място в своята категория. Сериозен опит имат и колегите им от Техническия университет-Варна. Най-младите участници са учениците от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм "Н.Й. Вапцаров" от Чепеларе. Те обаче вече трета поредна година се включват в Shell Eco-marathon и имат сериозни постижения, като са оставяли зад гърба си отборите на големи и богати университети от Западна Европа. С най-скромен опит е тимът на Русенския университет "Ангел Кънчев", който дебютира в Ротердам през миналата година. Въпреки това обаче отборът е надъхан да докаже, че и без сериозен стаж зад гърба си може да постигне впечатляващи резултати.

"В 30-годишната история на Shell Eco-marathon Европа българските екипи ще участват за осма поредна година. Това е невероятно постижение и аз се гордея с постоянството, амбициите и успехите на нашите ученици и студенти, които показват, че силните идеи за бъдещето се раждат именно благодарение на екипния дух", заяви изпълнителният директор на "Shell България" Камелия Славейкова.

Всички български отбори заминават за Shell Eco-marathon с идеята да вземат победата в своята категория. Това стана ясно от настроенията на младежите по време на представянето на колите им за надпреварата. Увереност в предстоящите добри резултати изказа и Камелия Славейкова. "Сигурна съм, че представянето им в Ротердам ще бъде достойно, каквото е било винаги досега", каза тя.

Освен традиционно подкрепяно от "Shell България", участието на нашите момчета и момичета през тази година ще бъде и под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, Министерството на околната среда и водите и Министерството на образованието и науката. За да пожалаят успех на 4-те ни отбора на официалното събитие присъстваха още посланиците на Великобритания и Холандия н.пр. Емма Хопкинс и н.пр. Том ван Оорсхот.

Водещи

Най-четени