Пазарът на нови коли с над 26% ръст през август 15.09 | 15:26

Тенденцията за добрите резултати продължава да се запазва, но още изоставаме сериозно от европейските нива

От Кристиан Костурков

Пазарът на нови автомобили у нас продължава да расте. Дори и през "мъртвия" за бизнес август резултатите са изключително добри. С цели 26.3% са нараснали продажбите прямо година по-рано. През миналия месец у нас са били закупени 2029 нови коли, докато през август 2015 г. броят им е бил 1607, показват данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА). Все пак продажбите през този август са малко по-слаби от преходния юли, когато у нас са били реализирани 2172 сделки с нов автомобил.

Като цяло от началото на тази година резултатите също са обнадеждаващи. Още през 2015 г. търговците на нови коли отчетоха увеличение, което беше първия по-сериозен добър сигнал за автопазара от срива му през 2009 г. след настъпването на икономическата криза. Сега и през 2016 г. се очертава добрият резултат да се запази и дори да се отчете още по-сериозно увеличение. Според данните на АСЕА от януари до края на август в България са били продадени общо 16 562 нови коли. Което е с 1353 бройки или с 8.9% повече спрямо аналогичния период на 2015 г. Освен това по този показател изпреварваме средните нива в целия ЕС, където отчетеното увеличение е 8.1 на сто.

Въпреки всичко обаче по брой продадени нови автомобили пазарът у нас продължава да изостава сериозно от нивата, наблюдавани в останалата част на Европа. Реално само в Литва, Естония, Латвия и Кипър сделките с нови коли са по-малко от тези у нас. А в съседна Румъния, с която много често се сравняваме, за първите 8 месеца на годината са били купени в пъти повече нови коли – 58 636. Освен това отчетеният на пазара в северната ни съседка ръст е 14.8%.

Водещи

Най-четени