Снежно-леден капан отново заплашва да блокира България 22.03 | 10:53

Части от 3 магистрали, проходи и други пътища са временно затворени

От iNews.bg

Изненадващото влошаване на времето, въпреки настъпилата вече астрономическа пролет, заплашва за пореден път да блокира пътищата на България. Заради започналите обилни валежи от дъжд, сняг и поледици, в комбинация със силните ветрове, проблеми вече се наблюдават на редица места. Още от тази сутрин има затворени или частично ограничени за движение участъци от основни пътни артерии. Засега забраните са валидни временно, за да могат машините да обработят настилките.

Близо 440 машини почистват пътните настилки по републиканската мрежа в районите със снеговалеж. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия. Най-интензивен е снеговалежът в Западна България. Прогнозата на метеоролозите е за валежи през целия ден. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция".

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Поради обилния снеговалеж временно се ограничава движението на камионите над 12 тона по магистрала "Тракия" на територията на Софийска област - от км 0+000 до км 55+600. На магистрала "Хемус" движението на МПС над 12 тона е ограничено само в посока София, като товарните МПС се спират при Ботевград. За снегопочистване временно е ограничено преминаването на всички автомобили в посока София по магистрала "Люлин". Шофьорите на леки автомобили се насочват по обходен маршрут по път I-1 Владая - София. В посока Перник на магистрала "Люлин" е ограничено движението на товарните автомобили над 12 тона, трафикът на автомобилите до 12 тона е без ограничение. Тежкотоварните автомобили е необходимо да изчакват на място.

Заради силния снеговалеж и за снегопочистване временно е ограничено движението на товарните автомобили над 12 тона през прохода "Предел", по път II-84 Велинград – Якоруда, по път II-62 Самоков - Дупница и по път III-822 Самоков – Ихтиман. Ограничен е и трафикът на превозните средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по път III-842 Юндола – Белово. Обходният маршрут за шофьорите е по път Белово - Варвара - Велинград - Юндола.

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и предприемат всички необходими действия за осигуряване проходимостта на републиканската мрежа при зимни условия.

Водещи

Най-четени