Спират камионите за голямото прибиране утре 05.09 | 13:12

Специална организация за движението ще има край Владая и на ремонтиращите се участъци от „Хемус”

От iNews.bg

Заради очаквания утре повишен трафик по пътищата у нас във връзка с края на поредицата от 4 почивни дни, ТИР-ове по основните пътни направления няма да има. От 14:00 ч. до 20:00 ч. се ограничава движението на камионите над 12 т по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура”. Целта е повишаване на безопасността при пътуване, увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура и спокойно пътуване за шофьорите на леки автомобили в края на "дългия уикенд” около Деня на Съединението.

Ограничението ще бъде валидно за всички магистрали, както и за пътищата Видин – Ботевград, Благоевград – ГКПП "Кулата", п. в. "Коритна" – Велико Търново – Шумен, Русе - Велико Търново, ГКПП "Калотина" – ГКПП "Капитан Андреево", Дуранкулак – Варна – Бургас, Околовръстен път София, Симитли - Гоце Делчев, Пловдив – Смолян, Бургас - Царево.

Забраната няма да важи единствено за камиони, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

От АПИ предупреждават, че се очаква интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма" и път Е-79 София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност от 10:00 ч. до 20:00 ч., ще има две ленти за движение в посока София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. При благоприятни метеорологични условия временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел "Даскалово" до кръстовище "Драгичево" от км 285+660 /кръстовището за Рударци/ до км 286+847 /бензиностанция "Петрол"/. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е магистрала "Люлин".

В последния почивен ще има и две ленти за пътуващите към София на виадукт "Елешница" при 15-ти километър на магистрала "Хемус". В момента там се ремонтира платното за Варна и цялото движение се осъществява в съседното към столицата. Извършват се ремонтни дейности и на тръбата за Варна на тунелите "Витиня" и "Ечемишка". Преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София.

Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи на тунел "Витиня" от София за Ботевград е път I-1 - от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на магистрала "Хемус" с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти км на магистралата. Този маршрут е с 2 км по-дълъг и с около 7-10 минути по-бавен. Той обаче може да се окаже и по-бърз при образуването на задръствания. За сравнение: по АМ "Хемус" са 22 км, минават се за около 17 минути. Алтернативното трасе – 22 км, за около 24 минути.

Водещи

Най-четени