Стотици хиляди по пътищата за голямото прибиране 09.04 | 10:33

Допълнително забавяне може да има по граничните пунктове

От iNews.bg

Стотици хиляди автомобили ще поемат днес отново на път. След серията от 4 почивни дни българите масово ще се завръщат след екскурзии, почивки и посещения при роднини. Поради което традиционно се очаква засилен трафик по пътищата. Допълнителни проблеми може да има и за решилите да посрещнат Великден в някоя от съседните държави. Поради смяна на софтуера в системата на ГКПП-тата, те днес ще работят в ръчен режим. Което може да доведе до зазбавяне на влизането в България.

Заради очакваното засилено движение от АПИ традиционно са подготвили мерки за улесняване на трафика по основните пътни артерии. Така от 14:00 ч. до 20:00 ч. на магистрала "Люлин" в участъка от км 9+350 до км 10+875 ще има две ленти за движение в посока София и една за Перник (мястото на активиралото се свлачище). Целта е улеснение на трафика и повишаване на безопасността на движение в района на активизиралия се свлачищен процес при км 9+600 на магистралата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и стриктно да спазват поставената сигнализация и въведеното ограничение на скоростта от 50 км/ч. Алтернативният маршрут за тежкотоварни автомобили до 12 тона е по път I-1 от пътен възел Драгичево – Владая – София и обратно, а за леки автомобили по път III-1801 Перник - Мало Бучино - Суходол и обратно.

За улеснение на трафика през Владая - по път I-1 (Е-79) от 10:00 ч. до 20:00 ч. ще има две ленти за прибиращите се към София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно.

От 14:00 ч. до 20:00 ч. се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика.

Движението на МПС над 12 тона ще е ограничено по следните направления:

-автомагистралите;

-път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;

-път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ "Струма" при Благоевград – ГКПП "Кулата";

-път I-4 п. в. "Коритна" - Велико Търново - Шумен;

-път I-5 Русе - Велико Търново;

-път I-8 ГКПП "Калотина" - София;

-път I-9 Варна - Бургас;

-път II-18 Околовръстен път на град София;

-път II-99 Бургас - Царево.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа - ТУК

Водещи

Най-четени