Съдът: Скъпите винетки са незаконни 15.07 | 15:31

Пари на шофьорите обаче няма да се връщат, МРРБ обжалва решението на ВАС

От iNews.bg

Първо отделение на Върховния административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерски съвет, с което бяха увеличени винетките. Жалбата беше заведена от Сдружение "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" в началото на годината, съобщиха от БСК. В същото време от регионалното министерство на Лиляна Павлова съобщиха, че ще обжалват решението на Тричленния състав на ВАС в предвидения от закона срок. От там са категорични, че цените на винетките остават в сила, тъй като няма окончателно съдебно решение. Поради тази причина, поне засега, шофьорите, закупили вече от по-скъпите стикери, няма да получават обратно пари.

Основните мотиви на ВАС са, че постановлението на Министерски съвет е прието при пълна липса на обществено обсъждане, включително не е съгласувано с останалите министри. Според върховните магистрати докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение в размера на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа, предаде БГНЕС.

По отношение на превозните средства от категория 3, т.е. леките автомобили, двата варианта за размера на годишните винетни такси са пренесени механично от доклад на Световната банка (СБ), който обаче се отнася до електронните винетки, а те предстои да бъдат въведени през 2018 г. От съдържанието на доклада на СБ е видно, че предложението за размер от 150 лв. на годишната винетка за лека кола и, съответно – 97 лв., е формирано въз основа на разходи по внедряването на електронна винетна система.

Водещи

Най-четени