Улесняват трафика за уикенда по ремонтиращите се отсечки на „Тракия“ и „Хемус“ 29.03 | 10:52

В петък и събота ще има по две ленти към Бургас и Ванра, а в неделя – към София

От iNews.bg

За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение в петък и събота ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в района на виадуктите, които се ремонтират на автомагистралите "Тракия" и "Хемус". В неделя, когато много хора пътуват към столицата, в същите участъци ще има по две ленти за София и една за Бургас или Варна. Целта е повишаване пропускливостта на пътната инфраструктура в пиковите дни и часове при извършващите се ремонтно-възстановителни дейности на виадуктите на двете магистрали. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат разумно, да не предприемат рискови изпреварвания и да спазват стриктно въведената временна организация на движението. Ремонтите са наложителни и трябва да бъдат направени, за да се пътува след това много по-удобно по обновени пътни участъци.

На магистрала "Тракия" се ремонтира платното за Бургас на виадуктите - при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър, мостът над река Тополница при 77-ми км и над река Елшишка при 89-ти км на автомагистралата. Виадуктите при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър не са обновявани повече от 30 години. При извършването на строителните работи движението се осъществява двупосочно в платното за София. В петък и събота има две ленти в посока Бургас и една за София, а в неделя и понеделник сутрин съответно две ленти за София и една за Бургас. Предвижда се строителните работи на съоръженията да завършат преди началото на активния туристически сезон. На трите виадукта ще бъде направен ремонт на пътните плочи, греди, дилатационни фуги и тротоарни блокове, хидроизолация, нова асфалтова настилка, маркировка, нови предпазни парапети и мантинели. Съоръжението при 13-ти км е с дължина 254 м, при 15-ти км - 322 м, а при 20-ти км - 400 м.

Поради ремонт на моста над река Тополница на "Тракия" до 30 април движението от 77-ми до 78-ми км в посока Пловдив е ограничено в активната и аварийната лента и се осъществява в изпреварващата. Предвиден е ремонт на дилатационна фуга, хидроизолация, възстановяване на бетонови повърхности на устой и греда, нова асфалтова настилка и хоризонтална маркировка.

Движението по моста над река Елшишка при км 89-ти на "Тракия" се осъщестява двупосочно в платното за София за ремонт на платното за Пловдив. През миналата година беше ремонтирано платното за София. Дейностите включват смяна на гредите на мостовото съоръжение, нова хидроизолация, асфалтиране и хоризонтална маркировка. Очаква се строителните работи да приключат до края на май т. г. За улеснение на трафика от 13 ч. всеки петък до 17 ч. в събота има две ленти в посока Пловдив и една за София. От 17 ч. всяка събота до 10 ч. в понеделник ще има две ленти за София и една лента за Пловдив.

За да избегнат отсечката в ремонт над река Елшишка при 89-ти км на "Тракия" шофьорите могат да ползват и следните алтернативни маршрути:

 пътен възел "Церово" на АМ "Тракия – път III-8402 /Виноградец –Карабунар – Злокучене – Септември/ – път I-8 /Лозен – Звъничево –Пазарджик/ – път II-37 /Пазарджик/ – пътен възел "Пазарджик" на "Тракия";

 пътен възел "Церово" на АМ "Тракия – път III-8402 /Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември/ – път I-8 /Лозен – Звъничево – Пазарджик/ – пътен възел "Цалапица" на "Тракия";

 пътен възел "Калугерово" – път III-803 /Динката – Драгор/ – път II-37 – пътен възел "Пазарджик" на "Тракия".

На магистрала "Хемус" на територията на Софийска област се ремонтират три виадукта - при 19-ти, 36-ти и 37-ми километър и тръбата за София на тунел "Витиня".

Движението от 14-ти до 23-ти километър на автомагистралата се осъществява двупосочно в платното за София поради ремонт на платното за Варна на виадукта при 19-ти км /"Потоп"/. През м. г. бяха ремонтирани колоните на съоръжението, т. нар. долно строене, и сега работата продължава по пътното платно. Съоръжението не е основно обновявано от въвеждането му в експлотация преди повече от 30 години. Дължината му е 525 метра. За улеснение на трафика в края на работната седмица - в петък и събота, има две ленти в посока Варна и една за София, а в неделя и понеделник сутрин две ленти за София и една за Варна.

Движението от 33-ти до 40-ти километър на "Хемус" се осъществява двупосочно в платното за София поради ремонт в платното за Варна на виадуктите при 36-ти км /"Коренишки дол"/ и при 37-ми км. През м. г. беше обновено платното за София на двете съоръжения и сега трафикът преминава по тях. Очаква се предвидените дейности да завършат до края на строителния сезон. Ще се ремонтира както пътното платно, така и колоните на съоръженията.

На магистрала "Хемус" се ремонтира и тръбата за София на тунел "Витиня". Движението се осъществява двупосочно в основно обновената тръба за Варна, която е с вентилационни, пожароизвестителни и осветителни системи. След ремонта и тръбата в посока столицата ще бъде в същия вид и същите системи за безопасност.

На "Хемус" на територията на област Варна се ремонтират 10,4 км от "Хемус" в платното в посока София (от км 389+717 до км 400+100). Това е участъкът между пътен възел "Неофит Рилски" и естакада "Девня". Движението се извършва двупосочно в платното за Варна и скоростта е ограничена до 90 км/ч. Очаква се строителните работи да завършат до 25 май т. г. Те включват фрезоване на асфалтовата настилка, демонтаж на стари и монтаж на нови бордюри, полагане на нов асфалт, ремонт на отводнителни съоръжения, профилиране на банкети, нова хоризонтална маркировка.

Водещи

Най-четени