BMW, VW, Ford и Daimler създават огромна мрежа за зареждане на коли на ток 29.11 | 13:34

В цяла Европа ще бъдат изградени 400 станции и то само през първия етап на проекта, през 2020 г. ще са хиляди

От iNews.bg

Един от големите проблеми на електрическата мобилност съвсем скоро ще бъде решен. Или поне що се отнася до Европа. Четири автомобилни гиганта обединяват усилия за създаването на огромна мрежа от зарядни станции, които да позволят на собствениците на електромобили да се движат спокойно на дълги разстояния. За целта между BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company и Volkswagen Group е подписан меморандум за разбирателство.

"Целта ни е да изградим мрежа от голямо количество зарядни станции и то в кратки срокове. Така ще осигурим възможност за пътувания на дълги разстояния на собствениците на електромобили. Това ще бъде и съществена крачка към интеграцията на превозните средства на ток и масовото им навлизане на пазара", се казва в съобщението на четирите компании.

Първоначално по проекта ще бъдат изградени 400 зарядни станции. Строителството им ще започне още през 2017 г. А до 2020 г. участниците в меморандума искат да разполагат вече с хиляди точки за бързо зареждане, които ще бъдат разположени на основните шосета и магистрали в Европа, предаде ТАСС.

"Мощността на цялата мрежа от зарядни станции ще бъде 350 киловата, което ще позволи значително по-бързото възстановяване на енергията в батериите на електромобилите в сравнение с най-мощните такива устройства, съществуващи към днешна дата", обясняват от Daimler. Освен това всяка от станциите в мрежата ще може да се пренастройва спрямо спецификите на конкретния автомобил, който ще се зарежда.

Водещи

Най-четени