А вие бихте ли яли от това живо и дишащо месо? (ВИДЕО) 06.08 | 12:33

Това ли са пържолите на бъдещето?

От Ивайло Коралски

С вчерашна дата (05.08) станахме свидетели на първия изкуствено създаден хамбургер. В този ред на мисли, в един хубав слънчев ден, неминуемо ще ни се наложи да тъпчем с изкуствени "живи" храни.

Чистата и свята истина е, че ако учените успеят да създадат изкуствено месо, което да е вкусно и полезно за хората, то това ще бъде и вероятно качествен ход за запазването на природата и етична стъпка към отношението ни към животните.

Но когато си представяме бъдещето, защо трябва да се спираме само на изкуствено създаденото месо, а направо не се насочим към отглеждането на изцяло нови организми?

"Живата храна" е амбициозна концепция от страна на RCA design, биолози и студентката по роботика Минсу Ким. Групичката предлага използването на синтетична биология, която да послужи за изготвянето на нашата вечеря.

Крайният продукт трябва да има особено артистичен външен вид, а храната трябва да е жива – буквално.

"Вече дизайнирахме почти всеки елемент от храната – например вкуса, цвета, аромата, структурата и дори обстановката, в която трябва да се поема такава храна", споделя Ким пред Co.Design.

"Като дизайнер по проекта, моята роля е да родя идея, която да ни демонстрира какво би представлявало храненето в близкото и не чак толкова, бъдеще", продължава същата.

В бъдещето на Ким са залегнали дишащи блюда, пулсиращи пържоли – храна, която прилича на извънземно същество.

Без повече приказки, как ще изглеждат пържолите от бъдещето, следва: 

Living Food from Min Su Kim on Vimeo.

Водещи